Hírek

2017.03.24. 18:25

Országszerte elcsendesedni látszik a madárinfluenza-járvány

Dunaújváros - Már ősszel előfordultak madárinfluenzás esetek Ázsiában. A járvány azóta elcsendesedni látszik, de a gazdák még mindig tartanak a fertőzés veszélyétől.

Balla Tibor

Dr. Szlávik Ferenc főállatorvos, a Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának vezetője lapunk kérdésére elmondta, hogy a madárinfluenza előfordult Magyarországon, elsősorban Bács-Kiskun megyében. December elején több nagyüzemi állattartótelepen - elsősorban víziszárnyas telepeken - is megállapították a jelenlétét. Ez nem volt túl jó hír a számukra, mert az állományt ilyenkor kiirtják állami kártalanítás mellett. Decemberben Fejér megyéből, a Dunaújvárosi Járásból is mentek szakemberek segíteni a járvány elfojtására. Egészen a közelmúltig szerte az országban újabb megállapítások is voltak, de jellemzően vadmadaraknál.

Az országos főállatorvos rendelete alapján a baromfiállományokat zártan kell tartani Fotó: Ady Géza

A főállatorvos megerősítette, a költözőmadarak hordozhatják a vírust. Az időjárás a betegség szempontjából kedvezőtlenül alakult, miután nagyon sokáig nem volt hideg, ezért a vándormadarak nem vonultak tovább délre, hanem megálltak Magyarországon, és fertőzték a szárnyasokat. Úgy tűnik, a hideg megérkezése sem oldotta meg a problémát. Az érkező vírus rendkívül agresszív volt, sokkal nagyobb volt a megbetegítő képessége, mint a tíz évvel ezelőttinek, ráadásul sok helyen keletkeztek fertőzések.

Az esetek kapcsán ebben az évben három rendelete jelent meg az országos főállatorvosnak. Ebből kettő kapcsolatos a madárinfluenzával. Az egyik a nagyüzemi állattartótelepek telepítéséről, illetve ennek szigorításáról szól. Az első pedig arról, hogy a baromfiállományokat zártan kell tartani. Ennek következményeként a piacokon is így árulják azokat. A rendelet vélhetően azért született, mert főleg a víziszárnyas-állományokat tartották az Alföldön olyan körülmények között, hogy viszonylag nagy, fedetlen kifutók voltak, ahová a vadmadarak nagyon könnyen bejutottak.

Dr. Szlávik Ferenc főállatorvos

Dr. Szlávik Ferenc megnyugtató választ adott a biztonsággal kapcsolatban. A legfontosabb tudnivaló, hogy a madárinfluenza a madarakat betegíti meg, az emberre semmilyen veszélyt nem jelent. Ettől függetlenül csak olyan helyen szabad, érdemes élő állatot vásárolni, ahol az állatorvosi bizonyítványt fel tudják mutatni, tehát a madár ellenőrzött körülmények között került a kereskedelembe. Ez a szabály leginkább akkor fontos, ha kis településeken házalás jelleggel árulnak baromfit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!