Hírek

2017.02.08. 17:40

Már csak éjszaka tilos hajózni a hazai Dunán

Dunaújváros - Ahhoz képest, tehát viszonylag, azaz relatíve jobb a hajózási és vízállási helyzet a Dunán, mint volt.

Pekarek János

Mostanában volt már néhányszor teljes hajózási zárlat a Duna teljes magyarországi szakaszán, Gönyűtől a Mohács utáni határállomásig, elsősorban a jégzajlás miatt - de erre jelenleg nem kell számítani. Szerencsére...

Viszont éjszaka az úszó kitűzőjelek hiánya és a folyam igen alacsony vízállása miatt továbbra is hajózási zárlatot rendelt el a Budapesti Kormányhivatal Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatala. Pontosan naponta 18 és 07 óra között, továbbá korlátozott látási viszonyok esetén teljes hajózási zárlat van a Duna Magyarország határai közötti vízterületén. Kivéve: Budapesten az Újpesti vasúti híd és a Déli összekötő vasúti híd közötti területen, a hatóságok hajói és a jégtörők részére.

Napközben szabad a hajózás a magyarországi Duna-szakaszon: a képen állóhajók Újvárosnál
Fotó: Ady Géza

Jelenleg a Duna gyakorlatilag jégmentes. A nagyon alacsony vízállás azt jelenti, hogy szerdán Dunaújvárosnál ötven centimétert mutatott a vízmérce: tehát alacsony a víz, de legalább már nem negatív értékeket mérnek a mércén...

Ám a következő napokban változik a helyzet a hydroinfo előrejelzései szerint. Ugyan csütörtökön ötvenegy (!) centiméterre nő a vízszint, de jövő keddig mégis csak a csökkenés lesz a jellemző: lassú, de folyamatos apadás után február 14-én már csak 28 centiméteres lesz a Duna vízállása városunknál.

További jegesedést azonban szerencsére nem jeleznek. Eddig...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!