Hírek

2013.09.11. 16:30

Születéstől a felnőtté válásig kíséri figyelemmel a gyermekeket

Vannak emberek a környezetünkben, akik rengeteget tesznek közösségükért. A születéstől gyermekeink felnőtté válásáig végigkísérik életünket, munkájukról mégis keveset tudunk.

Rankasz Brigitta

Sziliné Presszer Anita tizenegy éve védőnő Előszálláson, már ötödikes korában tudta, az egészségügyben szeretne dolgozni. Így választotta végül ezt a nehéz, de szép szolgálatot. A község szerkezete elég szétszórt, télen, nyáron, esőben, hóban mennie kell, várják.

A tanácsadóban millió fénykép, ajándék rajzok, igazi bababarát környezet.

Jelenleg 117 családot gondoz. A várandósokat és közel ötszáz gyermeket. A családlátogatások mellett önálló védőnői tanácsadást is tart, ahol a csecsemők és kisgyermekek életkorhoz kötött védőnői szűrővizsgálata is történik. Hozzá tartoznak az óvodások és iskolások, de fontos feladatának tartja a szemléletformálást is. Rendszeresen egészségnevelő előadásokat tart az óvodában, általános iskolában, a helyben működő Fejér Megyei Gyermekotthonban lakó fiataloknak és a lakosságnak is.

Napi kapcsolatban van dr. Kádas Zsófia háziorvossal. Szervezi kéthetente a nőgyógyászati és gyermekorvosi szakrendelést is.

Szenczi Edit Kislányát hozta védőnői vizsgálatra (Fotó: Rankasz Brigitta)

 

Anita azt mondja, számára az a legszebb a munkájában, hogy hazatérve a születés után, szinte ő az első, aki a babákkal találkozik. Ez lehet szombat, karácsony, vagy éppen szabadság idő, azonnal megy, alig várja, hogy láthassa a csöppségeket. Ettől a naptól kezdve figyelemmel kíséri a fejlődésüket. Szívügye az anyatejes táplálás, az anyukákat segíti, hogy minél tovább tudjanak szoptatni. Tapasztalatai szerint, amikor már a darabos táplálásra kerül a sor, az anyukák sokszor szívesebben vásárolnak kész bébiételt, a főzés helyett. Hangsúlyozza: bizony fontos a pepecselés, s nagyon oda kell figyelni mikor mit adunk enni a gyermeknek.

A gyerekek mellett a felnőtt lakosságra is figyel. Arra motiválja az embereket, hogy a lakosságnak szervezett szűrésekre feltétlenül menjenek el, mert a betegségek korai felismerése hatékonyabb gyógyulást eredményez. Négy éve ő is végez védőnői méhnyak szűrést.

Rendszeresen képezi magát, de tudását tovább is adja: Dunaújvárosban tanít, kisgyermekgondozó-nevelő és szociális ápoló szakokon. A faluban töltött idő alatt, megtalálta élete párját is, itt építkeztek, megszerette az előszállásiakat. Őt is elfogadják, megállítják az utcán, a boltban tanácsát kérve. Ötleteivel, nyugodt, kedves egyéniségével, magas színvonalú szakmai munkájával belopta magát az előszállási családok szívébe.

Címkék#védőnő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!