Hírek

2015.02.11. 17:20

Közmeghallgatás: az utak állapotára panaszkodtak a nagyvenyimiek

Nagyvenyim - A választások óta első alkalommal találkoztak Nagyvenyim képviselőtestületének tagjai a lakókkal. Megbeszélték a falu dolgait.

Körmendi Erzsébet

Vargáné Kaiser Katalin polgármester az önkormányzatokat érintő szabályozásról adott átfogó képet a közmeghallgatás elején, majd a múlt évről szóló tájékoztatóját a választásokkal kezdte: megköszönte az előttük munkálkodóknak, elődjének, Szabóné Lőrincz Ilonának, hogy kiegyensúlyozott gazdasági paraméterekkel rendelkezik Nagyvenyim, stabilan tekinthetnek a jövőbe.

Kegyes Lászlóné, Kuminka József, Vargáné Kaiser Katalin, Komjátiné Mádl Margit a fórumon (Fotó: Ady Géza)

A választások után szinte azonnal hozzákezdtek a 340 millió forintos energetikai nagyberuházáshoz, a hivatal és az óvoda modernizálásához. A polgármester ismét megköszönte az óvoda dolgozóinak, a szülőknek, a galambász egyesületnek a segítséget, együttműködést, hiszen azóta a gyerekek a galambászházban gyülekeznek reggelente, és a dunaújvárosi óvodába járnak busszal, ott töltik a napjaikat. A hivatalban dolgozóknak, az ügyfeleknek a türelmét, együttműködését köszönte Vargáné Kaiser Katalin, hiszen az önkormányzati épületben felújítás közben kell dolgozniuk. Szintén az előző testület nagy sikereként említette a belvízberuházást, amelynek önerő összegét visszakapták, abból cseréltették ki a tornaterem ablakait, ajtóit. A legjelentősebb fejlesztés a csatorna volt, a lakók nagy része már rákötött a hálózatra. A kivitelező járja az utcákat, javítja a hibákat. Az önkormányzat vezetői nagyon sok bejelentést kapnak a lakóktól, ezért szakemberekkel méretik fel az utak állapotát és műszaki megoldásokat, költségbecslést is várnak tőlük. Összességében 350-400 milliós beruházás lenne a falu úthálózatának helyreállítása. Ez több, mint amennyit a működésre költhet egész évben a falu. De a problémafeltárás után megnézik, mit tehetnek. Konkrétan útfelújítási pályázatok nem lesznek, az biztos, ám ennek a feladatnak a súlyát az árokrendszerrel párosítva a helyén kezeli a testület, hangsúlyozta a polgármester.

Szó volt a nagy mezőgazdasági gépek közlekedéséről a faluban. A kerékpárutakkal kapcsolatban pedig elmondta az elöljáró: a nyomvonalakról még egyeztetnek, viszont szeretnék, ha a venyimieknek akár biciklivel is bejárhatnának a városi munkahelyükre.

A képviselőtestület minden tagja elkötelezett a falufejlesztésre. A konténeres bankjegykiadó automata telepítésének biztonságtechnikai vizsgálatát elvégezték, betonozhatnak, ha az idő engedi, és akkor a hónap végére lesz automata a községházánál. Hamarosan kezdhetik a napelemek telepítését a rendelő, az iskola tetejére, és egyeztetnek Vendel atya emlékhelyéről, ami a templomnál lesz.

Balogh Lászlóné nem elégedett meg az útjavítások általános tájékoztatójával, mert mint mondta: a Csaba utcában muszáj valamint tenni, mert járhatatlan. De neki sem tudta azt mondani a polgármester, hogy holnap kezdik a munkákat. Juhász László az szemétlerakásra hívta fel a figyelmet, ami a Táncsics utca végében gond, és a homokbánya is tele van hulladékkal. Juhász-Vedres Zoltánné kérdésére válaszul mondta a polgármester: számítanak a civilekre, támogatásukat a korábbi az eddigi pályázati gyakorlat szerint oldják meg, hiszen a kultúra, a társadalmi összefogás, közösségi élet szempontjából egyaránt fontosak. Póla Imréné a Deák utca meghosszabbítását kérte a temető irányába, mert sokan járnak arra a sírkertbe. Mi lesz a művelődési házzal? - kérdezte. Az iskolának is hely kellene, mert teltházzal működik, ezért két lehetőség van: bővítik az iskolát, vagy művelődési házat építenek, hangsúlyozta a polgármester. Gyorsabb és talán megnyugtatóbb lenne új művelődési házat kialakítani. Az Alba Takarékszövetkezet épületét a felszámolás miatt árulják, megvételére pályázatot adott be az önkormányzat. Siker esetén a könyvtárat kellene elsőként átköltöztetni, azzal két tanteremnyi hely felszabadul. De ez már a jövő zenéje.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!