Hírek

2016.06.21. 14:35

Mindenben csak a jót keressük

Dunaújváros - Jakabné Józsa Klára, a Móricz Zsigmond Általános Iskola igazgatója a közelmúltban az oktatási miniszter által adományozható Németh László díj szakmai elismerésben részesült, egyedüliként Fejér megyében. Beszélgettünk.

Balla Tibor

- Milyen a jó pedagógus?

- Nagyon szereti a gyerekeket, iszonyatosan empatikus, és érti a szakmáját.

- Ez azt is jelenti, hogy képezze magát állandóan?

- A módszerekben, a tanulás tanításában, a megszerettetésben, a motiválásban legyen nagyon otthon. Ma az a legfontosabb, hogy motiválni tudjuk a gyerekeket. Hogy rá tudjuk vezetni, hogy mi az, amiben ő sikeres lesz. Egy beszámolóra készülök, és azon gondolkodtam, hogy miért tanul egy diák egy tantárgyat. Vagy azért tanulja, mert nagyon szereti a tanárt, vagy fél a tanártól, vagy azért, mert érdekes a tárgy. Nagyon nagy jelentősége van a tanár személyiségének, mert azon keresztül meg tudja szerettetni, érdekessé tudja tenni azt, amit tanít.

Jakabné Józsa Klára, a Móricz Zsigmond Általános Iskola igazgatója

- Sokat változott a világ, a módszerek a pályája során?

- Szerintem sokat. Ma már nem élne meg az a tanár, aki karbatett kézzel kiáll a katedra elé, és elmondja az anyagot. Ma már csillogó, villogó dolgokat, érdekességeket csinálunk, hagyjuk a gyermekeket felfedezni. Útmutatókat adunk.

A szülőkkel is együtt kell működni?

- A szülő kulcskérdés. Vallom, hogy mi azért vagyunk jók, mert partnernek tekintjük a szülőket. Ott állnak mellettünk, azonosulnak azzal az értékrenddel, azzal a mentalitással, amit mi képviselünk. A szülők nélkül egy iskola nincs meg. Tartóoszlopunk a szülői háttér.

- Egy legendás iskolát kellett átvennie egy legendás igazgatótól. Nyomasztotta?

- Komoly kihívást okozott. De nagyon jó családi háttérből jöttem. A kulcsszavaim: tisztesség, becsület, őszinteség, a hit, a hazaszeretet. Azt is megtanultam, hogy semmit nem adnak ingyen. Megtanították, hogy küzdeni kell azért, amiben hiszek. Úgy jöttem a Móricz iskolába, hogy bizonyítani akartam, hogy attól, mert biológia-testnevelés szakos tanár vagyok, attól én még lehetek jó igazgató. Az határoz meg egy vezetőt, hogy milyen ember. Kaptam az általam végtelenül tisztelt Jankó Árpád igazgató úrtól egy fantasztikus tantestületet, akik megismertek, és úgy érzem, el is fogadtak. Egyik nagy dolog a pályámon, hogy százszázalékosan választottak meg igazgatónak a második ciklusomban, és most a harmadikban is. Ennél nagyobb elismerés egy vezetőnek a munkatársaitól nem lehet. De igen, nehéz volt. Kihívás volt számomra. Nagyon büszke vagyok rá, hogy elit iskolának tartanak minket, de ez nem az én érdemem, hanem azoké a nagy pedagógusoké, nagy vezetőké, akik kivívták ezt. Viszont ezt meg kellett tartani, ami legalább akkora felelősség és akkora munka. Itt nagyon sokat dolgoznak a kollégák.

- Ez a díj mérföldkő?

- A kollégáim terjesztettek fel. Azt gondolom, hogy egy pedagógus szakmai munkájának az egyik legnagyobb elismerése. Én így élem meg. Nagyon hálás vagyok a tantestületemnek. Én egyedül nagyon kevés lennék, hogy az iskola jól működjön. Kellenek ilyen pedagógusok, ilyen vezetőtársak, olyan városvezetők, tankerületvezető, akik értékelik a munkámat. Azt gondolom, hogy ez a díj a Móricz iskola szakmai elismerése.

- Ha elérjük a célt, felmerül a hogyan tovább kérdése.

- A változásokat követni kell úgy, hogy abból mindig nyertesen jöjjünk ki. Ez egy nagy feladat. Mi nyertesen jövünk ki, mert olyan a szellemiségünk, a hozzáállásunk. Nagyon fontos, hogy mindenben a jót keressük! Akkor a kisugárzásom is más lesz, ezt átadom a gyereknek és a boldog gyerek ezt közvetíti tovább a szüleinek.

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!