Hírek

2013.08.07. 22:00

Nagyon népszerű az előszállási piac

Előszállás - Ha csütörtök, akkor piaci nap a vásártéren! A legtöbben elugranak legalább fél órára körülnézni, hátha beüt valami alkalmi vétel.

Rankasz Brigitta

A piac létrejöttét maga az élet diktálta az úgynevezett hosszú utcában, ahol a búcsú szokott lenni. Eleinte csak egy két vásáros jelent meg azon a helyen, megállt néhány órára, amikor erre járt. Később jöttek velük barátok is, mert a községben szívesen fogadták őket. Majd, hogy kicsit rendezettebb legyen a dolog, az elöljárók kijelölték a csütörtököt a heti piac napjának.

Mióta van így? A kezdés dátuma vita tárgyát képezi a faluban. De az emberek nagyon megszerették a piacot, és a standok száma is egyre nő. Nemcsak jó üzletek köttetnek, hanem rég látott ismerősök is találkoznak ott. Gyors tájékozódás a gyerekekről, munkáról a kisbíró helyett viszik a híreket a települések életéről. Többen járnak át Nagykarácsonyból, Daruszentmiklósról, ilyenkor a gazdaboltba is beugranak pótolni a permetszert, a kerti szerszámokat.

Szabó Ferencné Erzsike házisüteményeit az egész környék szereti. Azt mondja, csütörtökönként teli a cukrászda előtti parkoló, szívesen állnak meg az átutazók is, látva a forgatagot. Erzsike számontartja az árusok kedvenc süteményeit is, a kedvükre sütnek ezen a napon.

A piaci áruk kínálatának széles a palettája. Egy jó napon, akár húszan is ajánlják portékáikat. Zöldség, gyümölcs, erdélyi faragott bortartó, fatányér, friss tőkehús, háztartási cikkek és sok más hasznos dolog várja az embereket a hosszú utcában. Tavasszal áfonya bokrot, medvehagymát is lehetett kapni. Az árusok közül sokan minden héten jönnek, télen is. Nyáron már korán kipakolnak, télen még délben is zajlik az adás-vétel, ekkor már az árak is alkuképesebbek.

Nem marad ki a felhozatalból Farkas Imre polgármester kedvence, a lángos sem, a jókedv, a vidámság meg amúgy is az itt élők lételeme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!