Hírek

2017.01.19. 16:20

Nagyon várják a véradókat!

Dunaújváros - Telente mindig csökken a vérkészlet a vérellátó központokban: nagy szükség van vérre!

Pekarek János

Sok vérünk van! - mondja Feth Katalin, a Vöröskereszt dunaújvárosi szervezetének titkára. Ám ez a felkiáltás nem a készleten lévő vérmennyiségre vonatkozik, hanem arra, hogy egy átlagos súlyú, felnőtt embernek legalább öt-hat liter vér kering az ereiben, ami a teljes testsúlya hat-nyolc százalékát jelenti.

Vagyis: van miből vért adnunk!

Mostanában szüksége is van a vérellátónak az önkéntes véradók némi plusz lelkesedésére, mivel az országos adatok szerint ilyenkor, januárban, télvíz idején komoly mértékben csökken a levett vér mennyisége.

- Ilyenkor sok a beteg, influenzás ember, érthetően a véradók között is: vagyis átmenetileg kiesnek a véradók köréből - magyarázza a Vöröskereszt helyi titkára. - Azonkívül rossz időben, akár csak esőben is, nem hogy hidegben kevés embernek van kedve kimozdulni otthonról a véradás kedvéért, faluhelyen pláne felülni a biciklire. Bizony, ilyen tényezők is befolyásolják a véradás eredményességét!

Telente mindig nehezebben mozdulnak ki otthonról az emberek: ez még az önkéntes véradók számán is érződik Fotó: Ady Géza

Magyarországon négyszáz véradóhely működik. A Vöröskereszt dunaújvárosi szervezete a város szinte összes általános és középiskolájában rendez véradásokat (előbbiekben a szülők adnak vért), sok gyárban, ezenkívül a városkörnyéki településeken is rendszeresen vannak alkalmak: Pusztaszabolcson, Iváncsán, Ercsiben, Adonyban, Ráckeresztúron, Sárosdon, Rácalmáson, Mezőfalván, Nagyvenyimen, Perkátán, Előszálláson, Kulcson. Idén 5500 donorral számolnak ezeken a helyszíneken. Sok új helyen is próbálnak a lehetséges önkéntesek elébe menni: üzletközpontokban, éttermeknél állítanak fel véradópontokat. Mi több, haladva a korral, az internet legnagyobb közösségi oldalán is propagálják a véradási lehetőségeket.

- Minden alkalmat és lehetőséget ki kell használni! - jelenti ki Feth Katalin. - Mivel a Vöröskereszt oktatja az elsősegély-nyújtási ismereteket az autóvezető tanulóknak, ezeken a tanfolyamokon is rendszeresen ismertetjük a véradási lehetőségeket a résztvevőknek. Hiszen ha bajba kerül, mindenki elvárja, hogy legyen számára segítség! Gyermekeim, szoktam mondogatni, gondoljátok csak meg, mennyivel jobb ebben a sorban állni, mint mondjuk a műtő előtt!

Egy alkalommal 4,5 deciliter vért adhat egy jelentkező, s a következő véradásig 56 napot kell várnia. A donorok egy csokoládét és ötszáz forintos vásárlási utalványt is kapnak, valamint négyórás munkaidő-kedvezményt.

A véradás egyben laborvizsgálatot is jelent: csak egészségesek adhatnak vért.

Feth Katalin egyszer szakdolgozatot írt a véradás témájából. Munkájában azt vizsgálta, hogy vajon ki miért jár el rendszeresen vért adni?

A statisztikai összegzésből meglepő eredmény derült ki. A legtöbb önkéntes otthon, a családban, szüleitől látta a példát. S ez néha olyan hatással van rá, hogy azt sem bánja, hogy rendszeresen rosszul lesz a vérvételkor: akkor is újra és újra elmegy vért adni!

A következő alkalmakról

Dunaújvárosban a legközelebbi véradás január 21-én lesz a vérellátó Vasmű út 10. szám alatti központjában, reggel nyolctól tízig. Másnap Adonyban, a Kossuth utcai kistérségi központban tartanak véradást 14-től 17 óráig. Január 23-án reggel héttől tízig a vasmű központjában adhatnak vért az önként jelentkezők. Január 28-án az Agrospeciál Kft. pálhalmai központjában délután egytől három óráig vesznek vért.

Szalontai Károly

Varga Kálmánné

Szeleczky Margit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!