Hírek

2013.01.01. 19:32

Nem hallgattak a hallgatók

Forrongó évet zárt a hazai felsőoktatás. Forráskivonás, többszöri keretszámszabászat, diáktüntetések, folyamatosan változó szabályok. Az év végére azért részben tisztult az összkép.

MTI

A www.felvi.hu felsőoktatási információs oldalon a mögöttünk  hagyott esztendő utolsó napján tették közzé a 2013-ra érvényes felvételi menetrendet és szabályzatot. Az illetékesek azt ígérik, január végére könyv formájában is megjelenik a tízezrek által régen várt tájékoztató.

A folyamatosan változó, nem egyszer a káosz jeleit mutató rendszer jellemző tükre, hogy a kötetnek már legkésőbb az ősz végén a nyomdába kellett volna érkeznie.A legfőbb kérdésben, hogy a kormány a jövőben pontosan mennyit is szán a magyar felsőoktatásra, még most sem látunk tisztán. Az elmúlt évekre az intézményeket sújtó költségvetési zárolások és a forráskivonás volt jellemző. A hallgatói szervezetek már az év elején, januárban és februárban is több helyi és országos megmozduláson jelezték: nem értenek egyet a keretszámok és az államilag finanszírozott helyek számának drasztikus csökkentésével. Az év  vége pedig a diáktüntetésektől volt hangos.

A Dunaújvárosi Főiskolán is demonstráltak a hallgatók decemberben. A főépületben tartott fórum után a városházához vonultak a tüntetők (Fotó: Vohlmann György)

A hallgatók és velük egységbe fort középiskolások dühét a kormány újabb keretszámvágása váltotta ki. Napvilágra került: 2013 szeptemberében már csak alig több mint tízezer hallgató képzését finanszírozta volna teljes egészében a magyar állam. Dunaújvárosban és Székesfehérváron is megmozdultak a hallgatók. Az országos mozgalommá terebélyesedett tüntetéshullámnak köszönhetően visszavonulót fújt a kormány. A keretszámokat eltörölték és az oktatási államtitkárság közölte: minimum ötvenötezer diák képzését állja majd évente. A hallgatói szervezetek jelezték, tárgyalási alapnak elfogadják a kormány új ajánlatát, ám a felsőoktatás további stratégiai kérdéseit illetően elvárják, hogy a szaktárca a döntések előtt egyeztessen az intézményekkel és a diákok képviselőivel.

A tervek szerint a tárgyalások januárban a   hallgatói szerződések, valamint az egyetemi autonómia kérdéséről tovább folytatódnak. Karácsony előtt a Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amely főbb vonalakban leírta: mi is várható a következő évben. A 2013-as költségvetés a tavaly meghatározott forrás mértékéhez képest jelentős többletpénzt (az ígéretek szerint több mint húszmilliárd forintot) biztosít a felsőoktatásnak, ezen belül is elsősorban az intézmények adósságrendezésére, az európai uniós önrészek átvállalására és a felsőoktatási PPP-projektek kiváltására.

A 2013-as általános felvételi eljárás lezárása után pedig a várható  létszámnövekedésből fakadó képzési többletköltséget (magyar állami ösztöndíj) a központi költségvetés állja majd. A részösztöndíjas képzési forma, amely rövid pályafutása során sem volt népszerű: megszűnt. A felvételi pontszámítás az alapképzéseken 500 pontos rendszerben történik majd, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok mellé különböző jogcímeken maximum 100 többletpont kapható. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a már említett  felvi.hu honlapon. A felvételi lapok leadásának határideje március 1.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!