Hírek

2015.09.14. 16:33

Roncsokat vágtak szét a tűzoltók - Az újoncok is készségszinten tudják mit kell tenni

Dunaújváros – Három napon át roncsvágási gyakorlaton vesznek részt a dunaújvárosi és pusztaszabolcsi tűzoltók. A hétfőn kezdődött gyakorlat elsősorban az újoncok számára kiváló lehetőség arra, hogy készségszinten tudják éles helyzetben mit kell tenni.

Gallai Péter

Sokan nem is gondolnák, hogy a dunaújvárosi tűzoltóparancsnokság beavatkozásainak fele műszaki mentés, azaz baleseteknél a roncsokból a sérültek kiszabadítása, favágások, ajtók felnyitása. Így fontos minden alkalom, amikor az állomány ezeket gyakorolhatja. Hétfőn a Lokomotív úti autóbontó telepen – amelynek tulaja a tűzoltóság támogatójaként ezúttal is helyet, járműveket biztosított ingyen – az első dunaújvárosi szolgálati csoport kezdte meg a gyakorlást, ma és holnap a másik kettő következik, kiegészülve a pusztaszabolcsi őrs állományával. Orosz Csaba dunaújvárosi tűzoltóparancsnok elmondta, elsősorban az újoncok gyakorlati tudásának fejlesztése a cél. Egy káresemény helyszínén, ahol szörnyűségekkel is találkozhatnak, készségszinten kell tudnia feladatát mindenkinek.

Egy ilyen gyakorlat alatt nem egy drága vágókorongot is elhasználnak a tűzoltók, de minden gyakorlással töltött percet hasznosítani tudnak a későbbiekben, különösen az újoncok számára fontosak ezek az élethű szituációs lehetőségek Fotó: Ady Géza

- Ilyen esetben, vagy akár beszűkült tudatállapotban is rutinszerűen tudni kell azt egy kárhelyszínen, hogy kinek mi a feladata. Van aki például a sérülttel tartja a kapcsolatot, de aki vág, annak minden lépéssel tisztában kell lennie, nincs idő gondolkodni, vagy elbizonytalanodni. Mert ez nem játék. Azzal is nagyon tisztában kell lenni, mit tud a felszerelés, mert van olyan gépjármű, amelynek merevítő oszlopát egyszerre nem tudjunk átvágni, ezért két csípésre van szükség. Egy kicsire, majd egy nagyra. Hiába akar valaki nagyon, s azonnal segíteni, szükség van a higgadtságra is és az elméleti tudásra is - tette hozzá Orosz Csaba.

A parancsnok a gyakorlatot is részletezte, amely során a tűzoltók három roncson dolgoztak egyszerre. Az egyik helyen az üvegek kivétele kézi szerszámokkal, illetve a roncsvágó használata a feladat. A másikon feszítővágóval, kinyomórudakkal és lánchúzásos módszerrel gyakoroltak, a harmadik pedig azt szimulálták, hogy a jármű alá emberek szorultak, ami viszont mozdíthatatlan, ezért az úgynevezett vetter párnával kell felemelni és a személyeket kimenteni. De az előző két autóval is úgy kellett dolgozni, hogy az imitációs szerint sérült, beszorult emberek vannak benne.

- Sérültek nélkül a fiúk két perc alatt szétszednének egy autót, de nem ez lényeg, hanem a kezdőknek jobban megmutatva szépen haladunk a megoldás felé.

A parancsnok kiemelte: nem mindig ugyanazzal az eszközzel érnek el eredményt,

- Mindenre figyelve, centiről centire kell haladni a mentésnél és tudni, mi mire való. Azt is nagyon fontos tudni, mi történik egy esetleges műszaki hiba esetén, miként lehet nagyon gyorsan megjavítani az eszközt a helyszínen. Ezért is nagyon fontos ez a gyakorlat, amelynek végén lehet még az ISD Dunaferr létesítményi tűzoltósága is csatlakozik hozzánk.

A telep vezetője is tűzoltónak állna

A gyakorlat helyszínét és kellékeit biztosító autóbontó telepvezető-ügyvezetője már nem először segített.Edelényi József lapunk kérdésére azzal kezdte, már régóta kacérkodik azzal a gondolattal, hogy ő is önkéntes tűzoltónak álljon, de ezt már odahaza, Fertőrákoson akarná megtenni. Ugyanis a tervek szerint még idén felszámolják dunaújvárosi telephelyüket, s mivel odavalósiak, ott állna szolgálatba.– Eddig is segítettük a dunaújvárosi tűzoltóságot amivel tudtuk, gyakorlatokhoz, vagy különböző nyilvános bemutatókhoz biztosítottunk számukra autókat. Ezek a járművek már amúgy is mennének a „kukába”, így teljesen mindegy, hogy egyben, vagy darabokra szedve történik mindez. Viszont utolsó hasznosításukkal jó ügyet szolgálhatnak még egyszer. A hétvégén itt maradtam és kikészítettem a fiúknak a gyakorlatok alatt szétvágható roncsokat.Az ügyvezető hozzátette, együttműködésük munkakapcsolatként indult, amiből ilyen remek együttműködés alakult ki. Úgy néz ki idáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!