Hírek

2013.06.06. 12:06

Nincs vészhelyzet, de a helyzet fokozódik a Duna mellett

Fejér megye Duna-menti településein több száz ember, önkéntesek, rabok, tűzoltók, valamint a katasztrófavédelem munkatársai dolgoznak a közeledő árhullám által veszélyeztetett területeken.

Szabó Szabolcs

19:34 Körbezsákolták a Szalki-szigeti trafóállomást a katasztrófavédők és segítőik: az ivóvízszivattyúk áramellátása biztosnak tűnik. Horgászati tilalom van!

Az országos hírekbe is bekerült Dunaújváros, mint az árvíz által veszélyeztetett település. Ami vagy tévedés, vagy a helyzet túlértékelése. 
Városunkban ugyanis a leginkább veszélyeztetett, közösségi szempontból fontos létesítmény a vízmű csáposkút-telepe, a Szalki-sziget csúcsán. Nem is maguk a szivattyúk, hanem azok villamosenergia-ellátása kerülhet veszélybe, amikor az ár elönti a szigetet. 
Ennek kivédésére előbb a szigeten lévő transzformátorállomást védték be a katasztrófavédők: azaz rakták körül homokzsákokkal és nejlonfóliával, messze magasabban, mint a várható árszint.

A munkálatokban részt vettek a Pálhalmai Országos Büntetésvégrehajtási Intézet (börtön) dolgozói, és a fogvatartottak közül az önként jelentkezők. Ott voltak a közelmúltban hasonló helyzetekben szükséges ismeretekből levizsgázott Fejér Megyei Önkéntes Mentőszervezet tagjai, és a Baracsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai is. 

Azonban (biztos, ami biztos alapon) hétfőn délelőtt ideiglenes áramszünetet tart a szolgáltató cég, hogy egy újabb árambekötést létesíthessenek a szigetre, a kikötőn át, egészen a vízmű telepéig. Az áramellátást végszükség esetén egy 100 kilowatt teljesítményű aggregátor biztosítja majd. A város vízellátása a lehetőségekhez képest biztosítva van.

19:13 A hydroinfo adatai szerint pénteken reggel 595, este 624 centimétert mutat a vízmérce Dunaújvárosnál. Úgy jósolják a szakemberek (az eddigi adatok alapján), hogy Dunaújvárosnál hétfőről keddre virradó éjjel 740 centiméterre emelkedik a Duna vize a vízmércénél. A közelmúlt legmagasabb értéke 2006-ban volt: 721 centiméter. 740 centinél a kikötői beton partfal felső széle másfél méterre állhat ki a vízből.

17:00 A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a Duna Fejér megyei szakaszán, az ár- és hullámtéri területen élőknek június 7-én, pénteken 16 óráig kell elhagyniuk az ingatlanokat. Részükre minden településen befogadó helyet jelöltek ki. Az érintett állampolgárok folyamatosan hagyják el a veszélyeztetett házakat. Dr. Dorkota Lajos és több országgyűlési képviselő is folyamatosan a Duna-parton dolgozik a katasztrófavédelem, a vízügy, az önkormányzatok és az önkéntesek mellett.

Ercsiben folytatják a tegnap megkezdett védekezést. Közfoglalkoztatottak és önkéntesek hét épület védelmén dolgoznak homokzsákokkal. Adonyban a veszélyeztetett területen csak üdülőingatlanok találhatóak, a védekezés az árterület miatt nem megoldható. A veszélyeztetett területről 64 állampolgárnak kell az árhullám levonulásáig elhagynia házát. Azok részére, akik nem tudnak rokonokhoz költözni, az önkormányzat a régi polgármesteri hivatalban biztosít szállást. A kitelepítést követően a rendőrség biztosítja a helyszínt.

Dunaújvárosban is megkezdték a Szalki-szigeten lévő Halászcsárda és trafóállomások bevédését homokzsákokkal. Ezek a trafóállomások biztosítják a dunaújvárosi csápos kutak villamosenergia-ellátását, így közvetve a város ivóvízellátását. Az Üdülő sor lakóit ma értesíti  az önkormányzat.

Kulcson a hajóállomás védelme, Baracson egy lakóépület és egy vendéglő megvédése a feladat a mai napon. Kulcs polgármestere tárgyalt a legsürgősebb feladatokról a megyei védelmi bizottsági elnökével és köszönetet mondott az erőfeszítésekért, a hatékony munkáért minden résztvevőnek.

Rácalmáson szintén június 7-én, pénteken 16 óráig kell elhagyniuk a veszélyeztetett épületeket a Duna sor üdülőingatlanaiban élőknek, ezt követően a rendőrség biztosítja a helyszínt. Kisapostagon 120 köbméter homokkal és 5 ezer homokzsákkal felkészültek az árterületen lévő, Panoráma úti üdülőingatlanok védelmére, amelyben összesen kilencvenen élnek.

A Martonvásári Járás Helyi Védelmi Bizottsága is összeült ma, amelynek során értékelték Ercsi térségében folytatott árvízi védekezést, és határozatban rögzítették a még szükséges tennivalókat.

A Dunaújváros Járás Helyi Védelmi Bizottsága június 5-én, szerdán tanácskozott. A testület további feladatokat határozott meg az árvízi védekezéssel kapcsolatban. Ennek alapján a népegészségügyi szakigazgatási szerv lakossági tájékoztatót adott ki az önkormányzatok részére a higiénés szabályokról és a végrehajtandó feladatokról. Felkészültek az ügyeleti szolgálat működtetésére is, és felmérik az árvízveszélyes területeken élő dialízises betegeket, szülés előtt álló kismamákat, fekvőbetegeket. Az egészségügyi alapellátás minden érintett településen biztosított. A főállatorvos intézkedett az ártéren tartott állatállomány védett helyre történő elszállításáról.

A Dunaújvárosi Acélbikák is segítettek zsákot pakolni a Halászcsárdánál

16:55 Országosan 24/24 órás munkarendre álltak át a katasztrófavédelem készenléti szolgálatai. Ez azt jelenti, hogy a váltásos munkarendben dolgozó tűzoltók két csoportja fogja egymást váltani naponta, így továbbra is biztosított marad Fejér megye mentő tűzvédelme. A harmadik csoport az árvízzel veszélyeztetett területek védelmében vesz részt. Fejér megyéből a katasztrófavédelmi igazgatóság, a székesfehérvári, a dunaújvárosi és a sárbogárdi hivatásos tűzoltó-parancsnokság állományából a megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoport tagjaként összesen 71 tűzoltó indult el június 6-án, csütörtökön délután rendőrségi felvezetéssel Pest megyébe. A megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoport Szentendrén vesz részt az árvízi védekezésben.

Fotó: katasztrófavédelem

14:22 A katasztrófavédelem Óbudán tartott sajtótájékoztatót, ahol elhangzott, a legfrissebb előrejelzések szerint a Duna kedd hajnalban tetőzhet majd Budapesten. Mindez azt jelenti, hogy az árhullám kedden kora délután éri el Dunaújvárost. A hydroinfo.hu oldalon olvasható előrejelzés, keddre 750 centiméter magast vízállást (+/- húsz centi) várnak Újvárosnál.

14:19 Bár már két napja nem volt komoly hajózás a Dunán, csütörtökön délben hajózási zárlatot rendeltek el.

Gyakorlatilag nem volt hajózás már a Dunán csütörtökön reggeltől  déltől hivatalosan is elrendelték a hajózási zárlatot. Az árhullám miatt rengeteg veszélyes tárgy úszik a vízben, a partvonalak eltűnnek, minden bizonytalanná és veszélyessé válik, a hajóforgalom keltette hullámzás erősen rongálná az ideiglenes parti védműveket. 

A folyam szinte teljes magyarországi szakaszán szünetel a hajóforgalom. A kisapostagi Bárka vendéglő jachtkikötőjénél például a csónakokat, motorosokat igyekeznek biztonságba helyezni napok óta. 
A dunaújvárosi kikötői öbölben csütörtökön a szokottnál lényegesen több uszály, bárka tartózkodott, és próbálták belőlük kirakodni a szenet. 

Az előrejelzések szerint a hajózási zárlat elrendelésekor 615 centiméter körül szokott lenni a vízállás a dunaújvárosi kikötői öbölben.

14:14 Fontos információ a horgászoknak: a Fejér megyei halászati főfelügyelő határozatlan időre halászati és horgászati tilalmat rendelt el a Nagy-Duna dunaújvárosi szakaszára, a kikötői és a felső-öbölre.

14:00 Körkép: Dunaújváros Járási Helyi Védelmi Bizottsága közleménye szerint Fejér megyében a Duna előreláthatólag az eddig mért legnagyobb vízállás közelében tetőzik vasárnap, vagy a jövő hét elején. A folyó teljes megyei szakaszán, valamint a váli és a Szent László-vízfolyásnál  I. fokú árvízvédelmi készültséget tartanak. Az árhullám várhatóan rendkívül gyorsan levonul, ugyanakkor több településen, ártéren ingatlanokat, valamint mezőgazdasági területek önthet el a medréből kilépő folyó.

Az önkormányzatok védekezési feladatainak szakszerűsége érdekében a vízügyi igazgatóság egy-egy szakembert delegál a településekre. A későbbi apadás során a megyében további veszélyforrás lehet a Duna-parti löszfal süllyedése. Dunaújvárosban az árvíz tetőzését megközelítően június 10-ére vagy 11-ére, azaz hétfői vagy keddi napra jósolják.

Ercsiben a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által biztosított háromezer homokzsákkal az önkormányzat közfoglalkoztatottak és lakossági önkéntesek segítségével hat épület védelmén dolgozik. A védekezésben résztvevők száma jelenleg hetven fő. A Köztársaság téren a kikötői étterem, valamint három lakóház, a kompátkelőnél szintén két lakóingatlan bevédése szükséges. Lakosságvédelmi intézkedésre még nincs szükség. A védekezési feladatokat a katasztrófavédelmi megbízott bevonásával a város alpolgármestere irányítja, a szakmai segítséget a vízügyi igazgatóság szakembere biztosítja.

Adonyban a hullámtéren épült ingatlanok tulajdonosait az önkormányzat már értesítette. A szükség esetén kitelepítésre kerülő állampolgárok elhelyezéséről gondoskodnak, részükre befogadó helyet jelöltek ki a városban.

Kulcs településen háromezer homokzsák felhasználásával végzik a hajóállomás védelmét.

Rácalmáson az ártéri üdülők tulajdonosait szintén értesítette az önkormányzat.

Dunaújvárosban, a Szalki-szigeten a megemelkedett vízszint az áramszolgáltató transzformátorát veszélyezteti, amely létfontosságú a város lakosságának ivóvízellátása érdekében, mert innen biztosítják az áramot a városi szivattyútelepre. A transzformátor védelméhez a szükséges előkészületeket megtették -  dr. Dorkota Lajos, a megyei védelmi bizottság elnöke csütörtökön délelőtt személyesen ellenőrizte többek között azt is, hogy a megfelelő mennyiségű homokzsák már a helyszínen van.

A védekezésben a Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézet dolgozói és önkéntes fogvatartottak, valamint a Fejér Önkéntes Mentőszervezet tagjaként a Baracsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület is részt vesz. Mindemellett egy 100 kilowatt teljesítményű aggregátort is a helyszínre szállítottak, amely szükség esetén biztosítja majd  azáramellátást a csápos kutakhoz. A DVCSH Kft. és az E.ON szakemberei folyamatos kapcsolatban vannak a szükséges lépések koordinálása érdekében. A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve az árhullám levonulásának végéig fokozott figyelemmel ellenőrzi majd a dunaújvárosi ivóvíz minőségét. A lakosságot időben tájékoztatják a közegészségügyi szempontból szükséges teendőkről.

Kisapostagon a várható védekezési feladatokhoz homokot és zsákokat vittek a Panoráma útra, ott jelenleg is 30 ember dolgozik a védekezési munkálatokon. Az árvíz közvetlenül 37 telket érint, mely megközelítően 90 főt érint.  Folyamatosan végzik a megelőzési, illetve óvintézkedési feladatokat.

Baracson - háromezer homokzsákkal -  két veszélyeztetett épület megvédésén dolgoznak, és segítenek Kisapostag védekezési munkálataiban.

Az utóbbi huszonnégy órában közel ötven centimétert emelkedett a Duna vízállása Dunaújvárosnál, az Országos Vízjelző Szolgálat jelentése szerint csütörtökön reggel 548 centiméter magas vízállást mértek a szakemberek a városnál, péntek reggelre 600 centimétert várnak.

- Szerdán délután Kisapostagon a Panoráma úton 2200 darab homokzsákot raktunk meg, most itt húsz fővel dolgozunk a Szalki-sziget stratégiai pontjainak megerősítésén, délután pedig megyünk vissza Kisapostagra. A következő napok programja is várhatóan így alakul majd. Helyzet van, menni kell - mondja baracsi önkéntes tűzoltók vezetője, Dócs Imre. A főként tizen-és huszonéves fiatalokból álló csapat rutinosan tölti és pakolja a zsákokat a kiemelt védettséget élvező szigeti transzformátornál, amely a város vízellátást is biztosító csápos kutakat is ellátja árammal. A szabadstrand előtt található parkolóba folyamatosan érkeznek a homokzsákokat és a homokot szállító teherautók, munkagépek. Egy házzal odébb, a Halászcsárdánál a konyha még üzemel, a csárda egyik dolgozója épp kávét hoz a ház megerősítésén munkálkodó uraknak és hölgyeknek.

- Nem először vagyunk itt, nagyobb árvizek idején mindig jövünk és rakjuk a homokzsákot, hogy ne öntse el a csárdát a víz. A munkamegosztás egyszerű, a lányok megtöltik, a fiúk pedig rakják a homokzsákot. Ma eddig húsz köbméternyi földet zsákoltunk be, de jön még a teherautó - összegzi a munkálatokat Lócsy Angéla, aki arra a kérdésünkre, hogy meddig áll készenlétben a csapat így felelt: ameddig szükséges.

A szigetre közben folyamatosan érkeznek az autók. A védekezést szemléző hivatalos személyek mellett egyre több érdeklődőt vonz az áradó folyó.

- Nincs vészhelyzet és az érintettségi területünkön mindenki azért dolgozik, hogy ne is legyen. Adonyban, Kulcson, Rácalmáson, Dunaújvárosban és Kisapostagon is egyaránt közösen munkálkodnak szakemberek és önkéntesek, több százan vesznek részt a védekezésben. A jelenlegi adatok szerint hétfőn Adonynál 757, Dunaújvárosnál pedig 750 centiméteren tetőzhet a folyó, ez az eddig mért legnagyobb vízszint közelében van - teszi hozzá Végh Ferenc, a Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője.

A helyzet fokozódik - jegyzi meg fotósunknak egy felszerelését csomagoló horgász, aki most értesült róla, hogy a következő napokban, hetekben szünetel a peca a Duna megyei szakaszán, ugyanis horgászati tilalom lépett életbe csütörtökön reggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!