Hírek

2014.01.21. 18:30

Nyugvópontra jut a szemét-ügy

Mezőfalva - Óriási eredmény, hogy van közszolgáltatója a falunak! Akár pont is kerülhet tavaly tavasszal kezdődött szemét-ügy végére.

Horváth László

- A számlát visszavonják! - tudósítottunk múlt év elején a szemét díjának nagymértékű emeléséről, és az azt követő lakossági felzúdulásról. Az azóta eltelt időben alaposan változott a képlet. A legújabb fejleményekről Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere adott tájékoztatást:

- 2013-ban a Dunanett Kft. az új hulladéktörvény miatt új számlákat adott ki. Szerintük rendben volt, de szerintünk nem. A jelentős mértékű emelést óriási lakossági felháborodás kísérte! Az eseményeket követően az érintett települések polgármesterei azonnal cselekedtek, és Mezőfalván kétszer is üléseztek. Egyeztettünk a Dunanett Kft.-vel, valamint a KDV hulladékgazdálkodási társulás munkaszervezetével. Próbáltuk elérni egyrészt, hogy a túlszámlázás megszűnjön, másrészt a hulladék mérésében térjenek vissza a jól bevált vonalkódos rendszerre.

Tóth Ferenc Mátyás király utcai lakó több éve szelektíven gyűjti a műanyag palackot és az alumínium sörös dobozt

Kiderült az ürítések száma nem csökkenthető, mivel rendelet írja elő, hogy bomló, szerves anyag nem maradhat a lakosságnál. Azt nem lehet tárolni hetente el kell szállítani! Azonban elindult egy folyamat az új hulladéktörvény kapcsán. A KDV-nak amely 168 önkormányzat társulása megint csak az új hulladéktörvény alapján fel kellett mondani a közszolgáltatási szerződést és lefolytatni az új eljárást.

A felmondási idő január 27-én járt volna le. Az új kiírásra szintén pályáztak a közszolgáltatók, köztük a Dunanett Kft. is, és a pályázatot eredményesen lezárták január 13-án.

- Óriási eredmény, hogy van közszolgáltatója a falunak, mégpedig a Dunanett Kft. - hangsúlyozta Márok Csaba polgármester, majd hozzátette: A siker érdekében szoros együttműködésre volt szükség az önkormányzatok és közszolgáltatók között. Nálunk nem kell a katasztrófavédelemnek kényszerüzemeltető kijelölésével megoldani a hulladékszállítást. A pontos műszaki tartalomról időben tájékoztatjuk a lakókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!