Hírek

2016.05.29. 16:00

Partneri tárlat lesz - Kínát bemutató állandó kiállítás nyílik Perkátán hamarosan

Perkáta - A kínai kultúrával kapcsolatos kiállítás nyílik Perkátán. Kínai szakemberek és a helyi kulturális központ munkatársai működtek közre a megvalósításában. Ragyogó eredmény született, amelyet nemsokára a közönség elé tárnak.

Horváth Dóra

Perkáta immár több mint 55 éve tartja a kapcsolatot Huaxianggal, a kínai főváros, Peking részvárosával. A gyakori, nagyszabású találkozókat most egy új, kulturális kapcsolat is áthatja: a Győry-kastélyban létrehozott Kínai Kulturális Turisztikai Központ működése.

Május 25-én érkezett Perkátára az a kínai delegáció, amely a központ állandó, Kínával és a kínai kultúrával kapcsolatos kiállítását berendezte. A tárlat anyagát a testvérváros bocsátotta a központ rendelkezésére, hogy ezzel is közelebb hozhassák az érdeklődők számára ezt a távoli, különleges, keleti kultúrát.

A kiállítást berendezők. Középen Somogyi Balázs polgármester, mellett Liu Dahu, a csoport vezetője. Fotó: Horváth Dóra

A Liu Dahu által vezetett delegáció, tagjai rajz technológiai szakemberekből és a kiállítást összeszerelő specialistákból álltak. A csoportot Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere, valamint a Perkátai Kínai Központ Nonprofit Kft. munkatársai fogadták. A hét során fokozatosan elkészültek a falak, melyre a kiállítás anyagai, képei rögzítve lettek, majd ezt követően értékes műtárgyak, elektronikai eszközök is beszerelésre kerültek a termekben.

A hétvégén pihenés gyanánt, a Perkátai Kínai Központ Nonprofit Kft. kulturális programokat is szervezett számukra, amelyek során jobban megismerhették a magyar kultúrát és Perkátát a csoport tagjai. Egy lovas kocsis kirándulás keretén belül Perkátát tekinthették meg, majd ezt követően a Turul Íjász Szakosztály íjászkodási lehetőséget biztosított a vendégek számára. Őket a népművészeti foglalkozásra járó gyermekek néptánc műsora követte, s végül Vátkai Zsombor, ifjú stunt rider tarott egy motoros akrobatikai bemutatót. A program végén Somogyi Balázs polgármester és Bogó Anikó alpolgármester köszönő ajándékokat nyújtott át a delegáció tagjainak.

A csoport május 30-ig marad Perkátán, s őket egy huaxiangi delegáció váltja fel, akik szintén a kiállítás kapcsán érkeznek a településre. A tárlat a közeljövőben megnyitója a közeljövőben lesz a perkátai Győry-kastélyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!