Hírek

2017.06.26. 16:05

A nagyon várt csapadék miatt elhalasztották az aratást

Legalább csütörtökig elhalasztották az őszi árpa aratásának hétfőre tervezett kezdetét Dunaújváros térségében.

Balla Tibor

Bekövetkezett! - kiáltott fel hétfői beszélgetésünk alkalmával Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője. Felkiáltása arra a sokunk által elmondott fohászra utalt, amit már hetek óta ismételgettek a mezőgazdaság iránt elkötelezett lelkek: hogy essen végre a két hónapja nagyon hiányzó eső!

No, a mögöttünk lévő hét végén aztán esett is!

Talán éppen azért, mert a helyzetbe beletörődött mezőgazdászok hétfőre már megszervezték az aratást: az őszi árpa és a búza betakarítását. Éppen azért, mert a folytatólagos aszály miatt az árpa és a búza kényszeréretté vált: a szokottnál hamarabb sárgult meg, és szemei közel sem lettek akkorák, mint amekkorát kellő csapadék mellett produkálhattak volna.

És akkor jöttek a vasárnapi viharok...

Vasárnap Kisapostag térségében a feljegyzések szerint 52 milliméter, Dunaújváros mellett 38 milliméter, a térségben átlagosan 43-48 milliméternyi eső hullott. Viharos körülmények között.

Ez ugyan már Márkli János szerint semmit nem javított az őszi árpa és a búza állagán, terméshozamán - viszont igenis segített az őszi kapásnövények, a kukorica és a napraforgó fejlődésén!

Aminek a gazdák nagyon örülnek, amint ezt Márkli János vidám beszámolója is alátámasztotta.

Az aratás hétfőre tervezett kezdete azonban elmaradt, mivel a sáros, laza altalajra nem tudtak felmenni a már előkészített gépek sem. Ez a körülmény más munkákat is hátráltatott: az aratás hétfő reggeli kezdetekor a napraforgót is permetezték volna a Pentele Zrt. emberei, gombaölő szerrel és lombtrágyával - most ez is késni fog. A tervek szerint az aratás leghamarabb csütörtökön kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!