Hírek

2012.12.21. 17:41

Regősök köszöntötték a közelgő ünnepet a Széchenyiben

Dunaújváros - Szeretetvendégség és regősök várták az idei utolsó tanítási napra érkező diákságot a Széchenyi gimnáziumban. A regősök karácsányváró dalokkal hangoltak az ünnepre. A tornateremben pedig a három királyok vertek szállást.

Szabó Szabolcs

Az ötödik osztályos kisgimnazisták adtak karácsonyi műsort pénteken délelőtt a Széchenyi tornatermében  két turnusban (Fotó: Vohlmann György)

Az idevágó szakirodalom szerint  a  regölés eredete vélhetően egészen a magyar őstörténetig nyúlik vissza. A regösénekek refrénje (Haj regö rejtem), az ősmagyar sámánok varázsigéjéből származhat, amit révülés közben mondogattak.

A regölés köszöntő népszokássá lett és karácsony táján regősök járták a falvakat, házakat, otthonokat és énekeltek. Cserébe a házigazda vendéglátással, ajándékkal jutalmazta a dalnokokat. E hagyományt elevenítették fel a téli szünet előtti utolsó tanítási napon a Széchenyi gimnáziumban, ahol regősök járták az osztályokat és hangoltak az ünnepre.

A regölés mellett természetesen karácsonyi különkiadással is készült az iskola. Ezúttal az ötödikes kisgimnazisták adtak prózai és zenés betétekkel dúsított ünnepváró műsort a pedagógusoknak és a diáktársaknak két turnusban.  A regősök pedig egy házzal továbbálltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!