Hírek

2012.12.18. 12:50

Remény: májusban már felléphet New York-ban a dunaújvárosi kórus

Dunaújváros - Nemzetközi szinten is páratlan lehetőséget kapott idén tavasszal a Dunaújvárosi Egyesített Kórus - a világ talán leghíresebb hangversenytermétől érkezett felkérés.

Szabó Szabolcs

A következő esztendő januárjának közepén lépett volna fel a világ egyik legnevesebb hangversenytermében, a Carnegie Hall-ban a városi vegyeskar vezette Dunaújvárosi Egyesített Kórus, ám a reményekkel ellentétben nem sikerült előteremteni a kellő forrásokat.

A város kulturális életében is kiemelkedő lehetőségről azonban nem kell végleg lemondani a kórusválogatottnak. Talán már májusban a Carnegie Hall színpadára léphet kilencven dunaújvárosi kórustag. Először is kezdjük némi múltidézéssel. A fennállásának hatvanadik évét idén több remek koncerttel is ünneplő Dunaújvárosi Vegyeskar vezette kórusösszefogást tavasszal keresték meg a neves hangversenyterem szervezői, hogy csatlakoznának-e a 2013 januárjában rendezendő koncerthez, amelyen Karl Jenkins műveit szólaltatják meg New Yorkban.

Az utóbbi évek egyik legjobb komolyzenei hangversenyét adta a városi sportcsarnokban az egyesített kórus és a vendég Dohnányi zenekar (Fotó: Lázár Zsolt)

A váratlan utazás lehetősége a kórus vezetését is meglepte, ám tudták, ez egy visszautasíthatatlan ajánlat. Hasonló felkérést még nem kapott ilyen népes, közel 150 főből álló, kizárólag amatőr zenészek alkotta közösség. Horváth Péter művészeti vezető, karnagy irányításával neki is láttak a szervező munkának, amelynek vaskos feladatát nem a kórusművek betanulása, nem a csapat utaztatásának megszervezése jelentette, hanem az anyagiak előteremtése. A Dunaújvárosi Vegyeskar honlapján közzé is tették az utazáshoz  szükséges költségvetés pontos összesítését - 58 millió forintot kellett volna összekalapozniuk. Sajnos ez időben nem sikerült. Pedig írtak, kértek, leveleztek, szponzorok után kutattak, gyűjtést gondoltak, ám a nagy álom, úgy tűnt szerte foszlik.

Fogalmazzunk inkább úgy: későbbre tolódott - felelte megkeresésünkre Horváth Péter, aki elmondta, az utolsó pillanatokban még Dorkota Lajos kormánymegbízott hathatós segítségével sikerült egy kétmilliós támogatást szerezni, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól, ám még mindig nyolcmillió forint hiányzik a kasszából.

- Megkerestük a new york-i szervezőket, akik nagyon rugalmasak voltak és felajánlottak két időpontot, amikor szívesen látnak minket a jövő évben. Felmerült egy májusi vagy egy decemberi koncert lehetősége, bízom benne, hogy májusban már fel tudunk majd lépni a Carnegie Hallban. A létszámot is csökkentenünk kellett, most úgy tűnik kilencven kóristával utazhatunk. Az eredeti elképzelésekhez képest a műsor is változik. A tervezett Karl Jenkins darab helyett Maurice Duruflé Requiem-jét visszük. A darabot nyolc évvel ezelőtt Dunaújvárosban már nagy sikerrel adtuk elő, remélhetően egy jó hangverseny kerekedik belőle New Yorkban is.

A művészeti vezető hozzátette, az új, harmincmilliós költségvetésből 22 millió forint már rendelkezésre áll, a további szükséges nyolc millió forintot is elő fogják  teremteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!