Hírek

2015.07.12. 19:08

Repülőnap hármas kötelékben - Siker lett a jutalma Baracs, Kisapostag és Dunaföldvár összefogásának

Baracs/Kisapostag/Dunaújváros – Régi vágya az emberiségnek elemelkedni a földtől, madarak módjára szelni a levegőt.

Horváth László

. A mai technikákkal ha nem is költöztünk végleg a felhők közé, azért ideig-óráig legyőzhetjük a gravitációt, eltávolodhatunk bolygónk felszínétől. Hol tart most az emberiség? Ebből kaptunk ízelítőt július 11-én a Baracs-Kisapostag Repülőnapon – nem kispályás szinten.

Ragyogó napsütés, remek programok várták a nagyközönséget szombat délelőtt a dunaújvárosi repülőtéren. A III. Baracs-Kisapostag Repülőnapon színes, változatos események követték egymást földön és levegőben. Több ezer ember volt kíváncsi a még mindig misztikumnak minősülő repülésre.

A délelőtt tíz órai megnyitóban elhangzott: 2012-ben harminc év után kezdődött újra a repülőnap szervezése-rendezése. A két szomszéd község, Baracs és Kisapostag szervezésében megvalósuló programba már második alkalommal Dunaföldvár is bekapcsolódott. Horváth Zsolt a Tolna megyei város polgármestere, aki korábban maga is vadászpilóta volt, a levegőből is köszöntötte a repülőnap közönségét.

Nagy Attila (balra) kisapostagi és Várai Róbert baracsi polgármestereknek mutatja be a Góbé vitorlázót Horváth Zsolt dunaföldvári polgármester, aki maga is bemutatót tartott mint egykori vadászpilóta. Szeretnék igazi térségi rendezvénnyé szélesíteni a repülőnapot.

A tíz órakor kezdődött hivatalos megnyitón először Várai Róbert Baracs polgármestere üdvözölte a megjelenteket. Beszédében elhangzott, a két település saját polgárainak szórakoztatására tart légi látványosságot a Dunaferr Repülő Klub jó és nagy szívével összeforrva. Mint mondta, lelkesen és örömmel készültek.

Nagy Attila Kisapostag polgármestere a közös összefogásból megvalósult rendezvény továbbfejlesztéséről beszélt. Reményei szerint a mostani repülőnap sikere után nagyobb figyelmet kaphat a három település, és a sok vállalkozó által támogatott program. A költségvetés szűkössége ellenére várhatóan olyan rendezvényt sikerült összehozni, amelyen mindenki talál magának megfelelő szórakozást.

Horváth Zsolt Dunaföldvár polgármestere nagy előrelépésnek nevezte a szombati alkalmat, amelynek nagy jövőt jósol, ha sikerül igazi térségi rendezvénnyé szélesíteni a repülőnapot.

A hivatalos megnyitót követően a színpadon és környékén többféle látványosságot is megcsodálhattak a kilátogatók. A teljesség igénye nélkül ízelítő a szombati nap főbb eseményeiből: ejtőernyős bemutatók, Dunaferr Repülő Klub légi attrakciói, néptáncos fellépések az Ördögszekér együttes képviseletében, a dunaföldvári Löfan Mazsorett Csoport műsora, zenés katonai alaki bemutató, különböző motoros és motor nélküli szerkezetek repülése, a parkolóban „oldtimer" kiállítás és börze, valamint még számos különlegesség tette érdekessé a programkínálatot.

Nehéz kiemelni néhány eseményt a sok nagyszerű történés közül. Veres Zoltán műrepülő világbajnok légi attrakciója méltán aratott óriási tetszést. Még egy füstcsíkból kialakított szívet is rajzolt az égre! Nem kisebb tapssal illették Veres Zoltán Jak-52-es repülését. Szintén óriási érdeklődés övezte Horváth Zsolt Dunaföldvár polgármestere és Szakács Gábor landolását az L29-es kiképző vadászrepülőgéppel. Ez utóbbi repülőgép 1984-ig volt rendszeresítve Magyarországon, és ilyen típusú hangsebesség alatti géppel kezdte sugárhajtású pályafutását Horváth Zsolt. Szakács Gábor pilótatárssal a tököli repülőtérről érkeztek a repülőnap helyszínére.

A nap vége felé ismét a levegőbe emelkedtek az ember alkotta szerkezetek. Például a KA-26 Kamov és Alouette helikopterek, az Apolló Fox repülőgépek hármas kötelékrepülést hajtottak végre és újabb ejtőernyős bemutató zárta a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!