Hírek

2017.02.14. 19:55

Sportcsarnokot építenek idén

Rácalmás - A kisváros képviselő-testülete közmeghallgatáson tájékoztatta hétfőn kora este a rácalmásiakat a tavalyi eredményekről, az idei költségvetési lehetőségekről, tervekről.

Körmendi Erzsébet

Fejlesztésekben nem szűkölködött Rácalmás az elmúlt évben sem, és a folytatás akkor is nagyon erőteljesnek ígérkezik, ha kizárólag a legnagyobb, önerős beruházást, a sportcsarnok építését említjük. Emellett más, kisebb fejlesztési terveket is említett Schrick István polgármester a hétfői közmeghallgatáson. Zsigmond László, Rácalmás főépítésze pedig látványterveken és rajzokon mutatta be, hogyan fog kinézni a település sportcsarnoka, és milyen funkciói lesznek.

Zsigmond László, Rácalmás főépítésze mutatta be az épülő sportcsarnok látványterveit Fotó: Zsedrovits Enikő

A múlt évről szólva Schrick István elsőként a Norvég Alap támogatásával megvalósuló környezetvédelmi fejlesztésüket említette. Majd szólt arról, hogy a Kamilla, a Balassi és a Pacsirta utcában folytatták az aszfaltozást, számos beruházás valósult meg a sportöltöző és pálya környékén, elkészült a bmx-pálya, és tízmilliókat költöttek a csónaktárolónál lévő stég felújítására. Az önkormányzat kistafírungolta az iskolát, mielőtt átadta a KLIK-nek. A temető is egyre méltóbb kegyeleti hely lesz - az önkormányzat tavasszal vette át a sírkertet, azóta ravatalozót építtetett, térköves járdákat alakíttatott ki. A polgármester elmondta: öt-tízmilliós összegben sokat-sokat fejlesztettek tavaly is, és jóleső érzéssel adtak több tízmillió forintot a helyi civil szervezeteknek, amelyeknek a tevékenységét nagyra értékelik a településvezetők és a lakók egyaránt.

A polgármester hangsúlyozta: a sportcsarnok építése nagy teher lesz idén, másra alig jut majd, de bíznak a pályázati támogatásokban. A sportlétesítmény kivitelezése tavaly elkezdődött, folytatniuk kell. Jó, hogy takarékosan gazdálkodtak, és tartalék forrással jöttek áterre az évre, ennek (is) köszönhető, hogy nem rémülnek meg a csarnok nagyjából egymilliárdos terhétől, annak ellenére sem, hogy az építkezés kezdetekor még nem tudták, hogy az állami elvonások több mint 400 millióval apasztják Rácalmás költségvetését ebben az évben. Ezzel együtt gyönyörűnek nevezte az idei költségvetésüket Schrick István. Részletezve... Másfél éve dolgoznak a Pincesor és Király utca vízelvezetésének megoldásán, az útépítés előkészítésén, és a szerződés aláírása után kezdődhet is ez a lakók által már nagyon várt munka. A nagy álom, az élményfürdő kicsit távolabbra került, de a tervek készülnek, és ha nem lesz pályázati forrás, akkor jövőre össze kell dugni a fejüket a lakókkal, és eldönteni, mitévők legyenek.

A fiatalok és gyermekes családok letelepedését segítő támogatási rendszert dolgoznak ki áprilisig, hogy vonzóvá tegyék a kisvárost, és benépesüljenek a most üresen álló lakóházak, tájékoztatta az egybegyűlteket a polgármester. Majd Zsigmond László főépítész ismertette a 2700 négyzetméter hasznos alapterületű sportcsarnok főbb paramétereit - az épület év végére szerkezetkész lesz, a belső építészete húzódik át jövőre.

Kérdésekre válaszolva a polgármester azonnali intézkedéseket ígért közvilágítási kérésekre. Viszont türelmet kért út- és járdaépítésekkel, üdülőövezeti és külterületi közművekkel kapcsolatosan. Mint mondta: idén túllesznek a csarnok túlnyomó részén, jövőre a belső építészete marad, ami nem ekkora teher, mellette szeretnék megoldani a lakók által óhajtott út- és járdaépítéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!