Hírek

2013.01.03. 16:38

Számlák, hátralékok, társasházi gondok

Dunaújváros - A kényszerű számlafizetési taktikázás sok ember életét megkeseríti. Olykor még a szomszédét is. A társasházak közös költségeinek hátraléka sokszor a fizetésképtelenség határára sodorja a közösségeket.

Pekarek János

Egész közösségek kerülhetnek bajba, ha egy társasházban többen sokáig nem fizetik ki a közös költséget. Nagy Pál, a helyi Társasházkezelő Iroda (TÁKI) vezetője például azt mondja: nagyon sok energiájukba kerül, hogy behajtsák a tartozásokat. Igaz, a sok munka eredményeképpen tavaly már nem tartoztak annyian, mint az azt megelőző évben, de így is akad a sok ügyfél között egy olyan ház, amelyben két fizetésképtelen adós milliós tartozásokat halmozott fel. Ezek az ügyek már végrehajtónál vannak. Igen ám, tesszük hozzá már mi, de a mai ingatlanpiaci helyzetben sokszor a végrehajtás sem garantálja, hogy a társasház hozzájut a pénzéhez! Mi lehet a megoldás? Természetesen a sokszor hiábavaló fizetési felszólításon kívül.

 

Előfordul, hogy  a személyes kapcsolatfelvétel segít rendezni a tartozások ügyét. De van, amikor még a bírósági végrehajtás is kevés! (Fotó: Vohlmann György)

Tartozunk, tartozgatunk manapság sok mindennel. Az átlagemberek egyre nagyobb része kénytelen taktikázni számláival: hol ennek, hol annak a befizetését  halogatja hosszabb-rövidebb ideig. Például  (sok más mellett) a  közös költségét. Aminek következtében több társasház a fizetésképtelenség határára került.

Kelemenné Horváth Mária közös képviselő, aki mintegy kéttucatnyi lépcsőház több száz lakásának ügyeit intézi, lapunk kérdésére azt mondta: ügyfelei 30-40 százaléka tartozik a közös költségekkel, olykor százezer forintos nagyságrendben - ami ilyen kis közösségekben nagyon sok lehet! Eleve úgy vannak megtervezve a közös költségek, hogy számítunk arra: azt mindenki befizeti - így Kelemenné.  - Nagyon szoros költségvetésből dolgozunk, amit a tulajdonosok határoznak meg: tíz-vagy százezres kiesések fizetésképtelenné tehetnek minket! Rendszeresen előfordul, hogy nem tudjuk kifizetni az összes  számlánkat: ilyenkor fontossági sorrendet állítunk fel. Első az áramszámla, utána a biztosítás, a sor végére rendszerint a vízdíj és a szemétszállítás kerül... Sajnos,  bérlakásai miatt az önkormányzattal is előfordulnak fizetési problémák: volt, hogy már perre kellett vinni ilyen ügyet!

 

Egy társasház nagyon szoros költségvetésből működik. A közös költség ki nem fizetése nagy bajt hoz (Fotó: Vohlmann György)

Gebei Bálint, a városban 3600 lakást kezelő Dózsa Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke is  gondokról beszélt. 
- A fizetésképtelenségig még nem jutottunk, és az sem fordul elő, hogy egy lakó egy nem fizető társa helyett állja a működtetési költségeket, de harminc olyan ügyfelünk van, aki kétszázezer forintnál több közös költséggel tartozik! - mondta Gebei. - A hátralékok csökkentése érdekében több dolgon is gondolkodunk. Így személyes megbeszélésen, részletfizetési egyezségen, de egy tartozó vállalkozó  le is dolgozhatná hátralékát. Esetleg korlátoznánk a nem fizető lakó fogyasztását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!