Hírek

2014.01.02. 14:25

Négy településen a csatornaberuházás volt a fő fejlesztési vonulat

Dunaújváros - Mozgalmas év áll a város környéki települések mögött. A járási hivatal létrehozásával kevesebb lett a települési önkormányzatok feladata. Négy településen a csatornaberuházás második üteme volt a fő fejlesztési vonulat, három helyen pedig szennyvízelvezetés megépítésének előkészítésével foglalatoskodtak.

Körmendi Erzsébet

A települési önkormányzatok tűzifával segítették a szociálisan hátrányos helyzetűeknek átvészelni a a téli hidegeket. Mezőfalván, Daruszentmiklóson, Baracson és Nagyvenyimen is volt ilyen akció. Nappali melegedő nyílt Rácalmáson az egykori polgármesteri hivatal nagytermében. A kulcsi partszakadás második évfordulója volt január 18-án. Baracson aláírásgyűjtést szerveztek a postai szolgáltatás visszaminősítése ellen: postásautó helyett az alkalmazottnak kerékpárra kellett volna kihordania a küldeményeket. Baracson két ember meghalt január második felében egy gázfűtéses családi házban, minden jel szerint szénmonoxid mérgezésben.

A munkaügyi központ támogatásával faapríték gépet, tárolót és kazánt vásároltak, azzal fűtik jövőre az óvodát, a konyhát és a hivatalt jelentette be Mezőfalva polgármestere a közmeghallgatáson.

Egyedi módon, a padok ülőkéjének a melegítésével oldja meg a Nagyvenyimi Katolikus Egyházközség a templom fűtését. A beruházást egyházközségi adományokból és a Szent Bernát Arborétum Alapítvány által finanszírozták. Az avatás alkalmából gitáros mise volt a Szent Cecília Ének- és Zenekar közreműködésével.

Nagy csörömpöléssel, kiszebábbal, forraltborfőző versennyel temették a telet a kisapostagiak is tavaly februárban. A közel kétszáz fős télkergető menet tagjai elűzték a napi, heti gondokat és az előző évi nyavalyáikat is.

A Sirály Horgászegyesület közgyűlést tartott Rácalmáson. A rendezvényen elhangzott: a civil szervezet vezetőinek és tagjainak jó a kapcsolatuk az önkormányzattal és más helyi szervezetekkel, aktívan részt vesznek Rácalmás közösségi életében.

Zsigmond László főépítész mutatta be a bölcsőde látványterveit a rácalmási közmeghallgatáson február derekán szó volt a tervezett fejlesztésekről is.

Kulcs 301 millió forint pályázati támogatást kapott a megcsúszott partfal megerősítésére, a Hullám és a Deák Ferenc utca alatti szakasz stabilizálására.

A partnertelepülés, Szentegyháza polgármesterével közösen tűzte ki Várai Róbert Baracs zászlórúdjára a székely lobogót sok település támogatta a határon túli magyarok autonómiatörekvéseit, szolidaritást vállaltak a székelyföldi polgármesterekkel és minden erdélyi magyarral.

Négy település, Baracs, Kisapostag, Mezőfalva, Nagyvenyim legnagyobb beruházásának, a szennyvízhálózat kiépítésének kivitelezési szerződését írták alá az elöljárók és a cégvezetők február második harmadában. A munkaterületek átadása után azonnal elkezdődött a munka.

Kisapostagnak, Daruszentmiklósnak és Nagykarácsonynak, mint kétezer lélekszám alatti településnek nem volt választási lehetősége, társulnia kellett a hivatalával egy másik településhez. Az adott helyzetben a legjobb megoldás született: Kisapostag Baracshoz csatlakozott, a másik két kicsi pedig közösen folytatta.

Rácalmáson a március tizenötödikei ünnepség részeként parkot és Petőfi szobrot avattak a hóvihar dacolva. Az első negyedév utolsó heteit ugyanis a tél elleni védekezés jellemezte. A hóvihar után hamar helyreállt a rend, és nem volt elzárt település, minden útvonal járható volt Fejérben.

Nagyvenyimen és Rácalmáson mutatták be a Víz Világnapja alkalmából meghirdetett pályázatra érkezett gyermekrajzokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!