Hírek

2014.05.20. 16:40

A kórház új CT berendezéséhez négymillió forint jött össze

Dunaújváros - Óriási érdeklődés mellett, kétezer érdeklődő vett részt szombaton a Richter Egészségváros dunaújvárosi állomásán, ahol az állapotfelmérések, illetve a látogatás nemes célt is szolgált.

Gallai Péter

Dr. Mészáros Lajos főigazgató (jobbra) boldogan vehette át az eseményen a végszámlát

Ugyanis a részvételért, valamint minden egyes aktivitásért háromszáz forintot érő matricát gyűjthettek a látogatók, mellyel a Richter Gedeon gyógyszercég által felajánlott kétmillió forintos alapadományt növelhették, amelyet a kórház új CT beszerzéséhez ajánlottak fel. A dunaújvárosi, illetve környékbeli résztvevők alaposan kitettek magukért, hiszen összefogásuknak köszönhetően megduplázták az összeget: a nap zárásaként dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója egészen pontosan 4.054.100 forint összegű adományról szóló igazolást vehetett át. Ezzel pedig a már eddig beérkezett adományok és felajánlások összege huszonegy millió forint felett jár.

Egyébként a nemes cél m ellett a programnak komoly aktualitást ad a magyar lakosság rossz egészségügyi állapota: Dunaújvárosban lehetőség volt egy nap alatt több, sokszor nehezen elérhető vizsgálaton mint például prosztata PSA szűrés vagy csontsűrűségmérés ingyenesen részt venni.

Dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon kórház főigazgatója szerint a programmal mindenki jól járt: Nemcsak a kórház nyert ezzel, hanem első sorban a lakosság. Többszörösen is, hiszen a helyszíni szűréseken rögtön kiderülhettek esetleges betegségek, az előadásokon olyan hasznos, az egészséges életmód irányába mutató információkat kaptak, melyek életvitelükbe beépíthetők.

A minden korosztályt megmozgató rendezvényen a betegek azonnali tanácsadás keretében helyi szakemberektől közvetlenül tájékozódhattak a szükséges további lépésekről. Ami a legnagyobb eredmény, igen jelentős az olyan esetek száma, akik életükben először vettek részt szűrővizsgálaton.

Az eseményen több ismert arc is jelen volt: Rudolf Péter színész, rendező készülő új magyar történelmi televíziós sorozatának kulisszatitkaiba avatta be az érdeklődőket. A legtöbben Béres Alexandra előadására voltak kíváncsiak, aki a szintén várandós Jaksity Katával beszélgetett az egészséges életmódról, a testmozgás fontosságáról, de találkozhattak Rácz Zsuzsa írónővel, Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrözővel és együtt tornázhattak Katus Attila aerobik világbajnokkal.

A résztvevők jelentős része ellenőriztette koleszterinszintjét, 17 százaléknál magas kockázatú, tizenegynél extrém magas értéket mértek. A csontsűrűségmérésen tizenkilenc százaléknál regisztráltak figyelmeztető eredményt. Prosztataszűrésen 140-en voltak, figyelmeztető értéket tizenegy, kiemelkedően magasat egy főnél mértek az orvosok. Az asztma szűrésen részt vettek felének további kivizsgálás javasolt. A legtöbben vérnyomásukra voltak kíváncsiak, két betegnél olyan magas értéket mértek, hogy azonnal gyógyszerre szorultak.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!