Hírek

2013.01.09. 15:21

Mammográfiai szűrésre invitálják a nőket

Mammográfiai szűrő kampányt indít a kormányhivatal népegészségügyi hálózata Dunaújvárosban. A szűrőbusz január 23-től állomásozik a városházánál.

Körmendi Erzsébet

Mammográfiás szűrőbusz tavaly is állomásozott Dunaújvárosban, de sokan nem mentek el a vizsgálatra

A szűrővizsgálatokon való részvételi arányt nagy mértékben befolyásolja az is, hogy a háziorvos mennyire tartja fontosnak a megelőzést, hangsúlyozza dr. Pásztor László, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének egészségfejlesztési osztályvezetője. Tőle tudjuk, hogy a  tavalyi mammográfiás szűrésre - például csak dr. Janus Ágota doktornő betegei közül mentek el 56 százalékos arányban, a többi körzet ennél sokkal gyengébben produkált, volt 23 százalékos is közöttük. A vizsgálatra behívott asszonyok 41 százaléka - 1406 asszony -  nem jelent meg, pedig a statisztikák szerint minden 200-250 szűrt hölgy között legalább egy beteget találnak. Tehát lehetséges, hogy hét emlőrákos van a tavaly  távol maradtak között...Az idejében felismert melldaganat gyógyítható!

Az osztályvezető szerint ezért nagyon fontos, hogy a 45-65 év közötti asszonyok kétévente szakemberrel megvizsgáltassák magukat. A mammográfiás szűrőbusz január 23-tól és február 8. között várja a városháza előtti téren mindazokat, akik két éven belül nem vettek részt vizsgálaton, és névre szóló meghívót kaptak. A szűrés ingyenes és fájdalommentes. Érdemes élni a lehetőséggel, mert az említett korosztályba fiatal anyukák és nagymamák tartoznak, akikre nagy szükségük van a családjuknak - hangsúlyozza Pásztor László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!