Hírek

2017.04.26. 18:20

Tehetségek a téren Dunaújvárosban

A tehetséggondozás ügyének fontosságára igyekeztek felhívni a figyelmet tegnap délután a Városháza téren a Tehetség napja szervezői.

Balla Tibor

A megelőző négy évben a Dunaújvárosi Tankerület Művészeti Munkaközössége, és a Mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezte a Tehetség napja elnevezésű programsorozatot. Idén, az ötödik esztendőben a főszervező, Lakos Angéla maradt, és vele együtt a mezőfalvi iskola is, ám a másik szervezőként ebben az esztendőben már a Közép-Mezőföldi Tehetségsegítő Tanács van feltüntetve.

A Tehetség napja mindig március 25-éhez, Bartók Béla születésnapjához köthető. Szabadtéri rendezvényről lévén szó, idén az időjárás miatt csak kicsit később tudták megrendezni. Ilyenkor a dunaújvárosi régió valamennyi iskoláját megkeresik, hogy ezen a figyelemfelhívó, utcai programon mutatkozzanak be a legtehetségesebb tanulók.

A tehetség napja rendezvényen hagyományosan kétféle tevékenység zajlik. Az egyikben az iskolák három diákból és a felkészítő tanárból álló csapatai rajzolnak valamilyen tematika szerint. Idén a mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola (Jaksics ErzsébetMárokné Szatmári Ilona), a rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola (Pál Péterné), a Dózsa György Általános Iskola (Pálmai Csilla), a Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola (Pálmai Csilla) és az előszállási Árpád Fejedelem Általános Iskola (Mátrai Adél) rajzosai a tavaszi zsongás témakörében alkothattak ezúttal papírra a Városháza pengefalán körképet. Ráadásul mindehhez a rajzeszközöket az önkormányzat biztosította.

A másik rész már lényegesen látványosabb, ezért is rendezték a Városháza téren, hogy a forgalmas helyen fel tudják hívni a figyelmet a tehetséggondozás fontosságára. Ez be is vált, hiszen amellett, hogy a piros lámpánál várakozó autósok, a buszokon ülő utasok belenézhettek a műsorba, bizony a gyalogosok, kerékpárosok közül is sokan megálltak megnézni, mi is történik a téren.

Volt is mit nézni Puskásné Radnó Ágnes, a Közép-Mezőföldi Tehetségsegítő Tanács elnökhelyettese köszöntője után. A Violin művészeti iskola mintegy 30 táncosa nyitott egy negyedórás latin mixel, majd Czuppon Péter mezőfalvi iskolában működő néptánccsoportja mutatta meg, hogyan táncolják a profik a moldvai táncokat, még ha az árvalányhaj kalapdíszt viszi is az erős szél.

Takács Hanna egy Juhász Magda verset adott elő. A Pentelei Molnár János Mentálhigiénés Általános Iskola aerobic csoportjának műsora után Dér Heni slágerét énekelte kiválóan Németh Petra és Tarr Petra a Széchenyi gimnázium tanulói.

A Dózsa iskolások furulyával és néptánccal készültek, a Sándor Frigyes zeneiskola harmonika kvartettel állt ki. A mezőfalvi Pupp Viktória Mozart darabot furulyázott, a baracsi általános iskolások néptáncban csúfolódtak, az előszállásiak hibátlanul táncolták a mezőföldi táncokat.

A Wesley-Da Capo tanítványai társas és modern táncban jeleskedtek, a végére pedig jutott egy közös zumba Szerecz Róbert vezényletével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!