Hírek

2015.02.04. 15:05

Rácalmási közmeghallgatás: folytatják az óvoda felújítását, az útépítést és a vízelvezetést is

Rácalmás - Zsúfolásig megtelt a művelődési ház nagyterme a keddi esti közmeghallgatáson. Több mint kétórás, tartalmas és konstruktív fórum volt.

Körmendi Erzsébet

Schrick István polgármester visszatekintővel kezdte tájékoztatóját: amit ígértek, azt tudták tartani, jól sikerült év volt a tavalyi, majdnem egymilliárd forint fejleszteni úgy, hogy a kisebb tételeket, kátyúzásokat bele sem számolták, csak az óvoda modernizálását, a bölcsőde megépítését, az utakat, járdákat, vízelvezetést, Ófalu stabilizálásának folytatását. Az idei büdzsében 1 milliárd 507 millió 467 ezer forint lesz, amiből a kormánytól kapott normatíva elenyésző rész, a százmillió forintot sem éri el, mert Rácalmás is a jelentős iparűzési adóval rendelkező települések közé tartozik, ahol az adó egy részét csak pántlikázva költhetik el, például szociális ellátásra, segélyezésre.

Dr. Györe Andrea jegyző, Schrick István polgármester, Nagyné Berzai Márta képviselő a fórumon
Fotó: Zsedrovits Enikő

De nem csüggednek, a lehetőséghez alkalmazkodva folytatják a munkát. A polgármester az óvoda déli szárnyának megújítását említette elsőként, ami nagyjából 200 millió forintba kerül majd. Az utakról sem feledkeznek meg, a Csillag, a Hold, a Király utca lesz most soron, vízelvezetéssel együtt, valamint a Pince sor déli része, ahol partmozgásokat tapasztaltak a szakemberek, és szeretnék megmenteni az ottani öt-hat házat, a Rózsa utcában pedig csak a vízelvezetés jelent feladatot. Később kérdésre válaszolva elmondta a polgármester, hogy amíg a település belterületén van olyan utca, ahol sárban kénytelenek közlekedni a lakók, addig ezek az elsődlegesen, és csak utána foglalkoztak az üdülőövezeti utakkal, valamint a Venyimi út folytatásával.

Polgár György kérdésére válaszolva kátyúzást ígért a polgármester a Sirály utcában, ahol a csapadékvíz-elvezetés a legnagyobb gond, annak a terveit már megrendelték. A nagy tervezési időszaka következik: a fürdő tervei már készülnek, a sportcsarnokhoz szeretnék megvásárolni a szükséges ingatlanokat, hozzákezdeni a létesítmény tervezéséhez, a ravatalozó építéséhez is terv kell. Az önkormányzat idén átvette üzemeltetésre a temetőt, ott sok lesz a teendő. Két járdája borzalmas a kisvárosnak: a temető melletti és a Jankovich-kúriához vezető gyalogút helyreállítása, építése megoldásra vár. Kamasztanya kialakításában is gondolkodnak, de olyan helyet keresnek, ahol 50-100 méteres körzetben nincs lakóház, hogy a bringázó, gördeszkázó fiatalok ne zavarjanak senkit. A rendezvényeket a szokott színvonalon szeretnék megtartani, a civil szervezetek hasonló nagyságrendben, több mint 20 millió forinttal támogatják idén is.

Tilinger László és mások is súlykorlátozást javasolt az utakon, hogy a nagy teherautók ne tegyék tönkre az új burkolatokat. A Tóth Árpád utcában járdát szeretnének a lakók. Schrick István a válaszok között elmondta: a Millenniumi park helyreállítása és a tó iszapmentesítése a következő évek feladata lesz, a Páskom utcában is igyekeznek megoldani a közvilágítást, felveszik a kapcsolatot a szolgáltatókkal, mert mobil lefedettség hiányában az üdülőövezetben szükség lenne telefonra, internetre.

Tóthné megköszönte a polgárőröknek, hogy Rózsamajorba is rendszeresen kijárnak, Kecskés József elismeréssel szólt a virágágyásokat gondozókról, a karácsonyi fényekről és örül, hogy a temetőt az önkormányzat üzemeltetheti.

Bodnár Sándor a Nagy-szigettel és a faültetéssel kapcsolatos városvédő tervekről is beszélt, Bauer László a Martinász utcában száguldozók miatt kért rendőri ellenőrzést, Sándor Péter a Fidesz rácalmási elnökeként nyilvánosan megkövetette mindazokat, akik a választási kampány során megsértettek, majd az alsó Duna-parti, a közvilágítási és az útgondokhoz szólt hozzá. Schrick István megköszönte a konstruktív hozzászólásokat, és elmondta: azon lesznek, hogy minél több óhaj, terv megvalósuljon idén is Rácalmáson.

 

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!