Hírek

2015.09.21. 16:38

Tökös hétvége lesz - A városvédők számos újdonsággal szolgálnak most is

Rácalmás - Az országos hírű Rácalmási Tökfesztivál pénteken, szeptember 25-én reggel nyitja meg kapuit, és vasárnap éjszaka zárul.

Körmendi Erzsébet

A Rácalmási Tökfesztivál pénteken, szeptember 25-én már reggel 9 órától várja a vendégeket. A kiállítások, a kézműves foglalkozások és a Jankovich-kúria parkjában lévő foglalatosságok tehát már reggeltől látogathatók – a nagyszínpadi műsor kezdődik 12 órakor sport-aerobik, majd hip-hop bemutatóval, operett-musical dallamokkal, a legtökösebb iskola bemutatkozásával, majd Gyöngyvérrel. Este 7 órától a Junkies, 21-től Ganxsta Zolee és a Kartel zenél, 22.30 órától pedig karaoke lehetőséget kínálnak a fesztiválozóknak.

A Rácamási Városvédő és Szépítő Egyedület idei fesztiválján újdonság a Rácalmási séta, amely a város főbb történelmi nevezetességeit, emlékeit mutatja be. Az idegenvezetés 14-kor a kúria főbejáratától indul szombaton és vasárnap. Ettől függetlenül lesz idén is Töklámpás bringatúra - pénteken 17.30 órától - , valamint Töklámpás Gyaloglás - szombaton 17.30 órakor - , ám ezekhez kapcsolódó újítás: biciklit lehet bérelni a fesztivál helyszínén. Továbbá lesz arra is mód, hogy sárkányhajót és indián kenut béreljen, aki lesétál a Jankovich-kúriától a kikötőbe, mert Rácalmás dunai ágát szeretné jobban megismerni.

A megújuló tökpiramist szeptember 23-án délután rakják meg termésekkel a városvédők - várják a segítőket. Az iskolások szintén ezen a napon készítik el dekorációikat a kúriában.

Ami pedig a fesztivált illeti: különleges kiállításokkal készülnek a szervezők. Az alkalomhoz illó tökfigurák bemutatása mellett fémből készült dísz- és használati tárgyakat, híradástechnikai eszközöket, retro számítógépeket és kvarc játékokat láthatnak, valamint kalocsai kézimunkák, gobelin és keresztszemes kézimunkák kiállítása is várja a résztvevőket. A városvédők fotópályázatot hirdettek év elején Rácalmás értékei címmel. A legjobb alkotásokból összeállított tárlatot szombaton 10 órakor nyitják meg. A népszerű kézműves elfoglaltságok közül a tökfaragásra és madárodú készítésére ezúttal is lesz mód.

A kulináris élvezetek keresőinek figyelmébe ajánljuk az arató bablevest és a rácalmási sült tök, illetve a dél-koreai és tökös ételek kóstolóját.

A színpadi műsor szerteágazó, a Strokes dobshow-tól kezdve a Junkies-on és Ganxta Zolee-n át Nagy Bandó András és Péter Szabó Szilvia is fellép, valamint a 90-es években nagy sikerű német eurodance-pop duó egyik tagja vasárnap este elő show műsorral várja az idelátogatókat.

A városvédők kérik a lakókat, hogy játékos ötleteikkel színesítsék a várost a Tökfesztivál ideje alatt: zsűrizik, és díjazzák a legszebb utcai dekorációkat. A versenyben való részvétel miatt fontos, hogy a kompozíció fantázianeve és a készítő nevét és címét tüntettés fel a dekoráción.

A városlakók, az intézmények, a közösségek dekorációi teszik a Tökfesztivált igazán egyedivé, a kisvárost pedig még hangulatosabbá. Ezért idén is számítanak a lakók közreműködésére.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!