Hírek

2013.06.04. 17:55

Trianon: megemlékezés az evangélikus templomnál

Dunaújváros - A trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján megemlékezést rendeztek az evangélikus templomnál.

Pekarek János

Kilencvenhárom éve írták alá a Párizs melletti Trianon kastélyban az I. világháborút lezáró, a nagyhatalmak érdekeit szolgáló békerendszert amelynek következtében Magyarország elveszítette területe és lakossága nagyobb részét. Az évforduló a 2010. májusában meghozott törvény értelmében A Nemzeti Összetartozás Napja. Ekkor a a békediktátumra és más országokba szakadt honfitársainkra is emlékezünk. Dunaújvárosban az evangélikus templom kertjében rendeztek megemlékezést. A Nemzeti Összetartozás Napján Friedrichné Pethő Ilona, a polgármesteri kabinet vezetője mondott beszédet. Kiemelte: Trianon a magyarság egyik legnagyobb történelmi tragédiája. Talán nincs is olyan magyar, aki ne hallott volna Trianonról. 1920. után szinte lehetetlen feladatnak tűnt a szétdarabolt országból újra életképes hazát szervezni. De sikerült, mert hazánkat szétdarabolhatták bár, de lelkünket mégsem apríthatták fel, mondta a szónok.

Stermeczki András evangélikus lelkész megemlékezésében hangsúlyozta: nem, nem soha nem feledhetjük elszakított nemzettestvéreinket, kulturális és egyéb kincseinket. Dacára a tragédiának, még mindig hallik a magyar szó tőlünk nyolcszáz kilométernyire is, a Csíki havasok lábánál. Az ünnepi műsort a Dunaújvárosi Vegyeskar adta. A templom kertjében álló emlékművet a város vezetői, a pártok, civil szervezetek, városi intézmények képviselői koszorúzták meg.

Címkék#trianon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!