Hírek

2013.08.28. 14:15

Science Café: tudomány - kávézva

Dunaújváros - A Science Café a főiskola új kezdeményezése: a tudományok iránt érdeklődő civilek számára is!

Pekarek János

Igazi kávéházi környezet, meghitt hangulat fogadta az első Science Café főként főiskolásokból álló közönségét szerdán délután a Dunaújvárosi Főiskola könyvtárában

Egy pályázat segítségével új szellemi fórum meghonosításán dolgozik a Dunaújvárosi Főiskola. A Science Café, szabad fordításban: a Tudományos Kávéház első előadása (beszélgetése? Foglalkozása?) szerdán délután egy órakor kezdődött az intézmény talán legjobb helyén, a főiskolai könyvtárban. Ahogyan egy kávéházhoz illik: szépen terített asztalok mellett, kávé, üdítő és friss pogácsa mellett.

Illusztris társaságban! Ugyanis a Science Café első vendége dr. Trampus Péter, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a főiskola kutatóprofesszora volt. Aki az anyagtudomány neves művelője és tanára is egyben, mint a helyi géptan tanszék professzora.

Kérdezői Petrik Anett, a főiskola sajtófelelőse és Ladányi Gábor főiskolai adjunktus voltak.

A professzor azok közé tartozik, akik annyira birtokában vannak a szakterületüket meghatározó ismereteknek, olyan szinten ismerik azt, hogy a látszólag száraznak tűnő tudományterületről is képesek színesen, ráadásul a náluk felkészületlenebbek számára is érthetően beszélni.

Dr. Trampus azzal kezdte a többnyire főiskolások által hallgatott beszélgetést, hogy az anyagtudomány pontos definíciójáról még ma is tart a vita az viszont bizonyos, hogy az anyagtudomány más tudományokkal ellentétben nem korábbi tudományterületekből nőtt ki, úgymond osztódással, hanem más tudományok szintéziséből: a fizikából, a fizikai kémiából, metallurgiából, kristály- és szövetszerkezetek vizsgálatából alakult ki. De innen már: ez egy főiskolai előadás...




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!