Hírek

2014.05.19. 16:15

„Megúszta nálunk a mezőgazdaság ezt a vihart”

Dunaújváros - Nagy szerencsével úszták meg a múltheti viharokat a környékbeli mezőgazdasági vállalkozások.

Pekarek János

A pillanatnyilag legfontosabb munka a határban a gombaölőszeres permetezés. A kép illusztráció

- Nagyon öröltünk annak a mintegy harminc milliméternyi csapadéknak, ami a múlt hét vége felé nagyon rövid idő alatt leesett nálunk! - mondta hétfői érdeklődésünkre Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetője.

Különösen annak örültek, tette hozzá a mezőgazdász, hogy ez az eső a sokszor előrejelzett jégeső nélkül érkezett. Az ugyanis valószínűleg katasztrofális hatással lett volna a még mindig ígéretesen fejlődő és jó termést ígérő kalászosokban.

Az esőt kísérő szélvihar is elviselhetőnek bizonyult, mondta Márkli: az eddigiekhez hasonlóan kisebb megdőlések keletkeztek a gabonatáblákban, de ezek sem okoztak nagyobb károkat.

- Megúszta nálunk a mezőgazdaság ezt a vihart! - összegezte a helyzetet a Pentele Zrt. vezetője.

Az is igaz viszont, hogy ezekre a múlt hét közepén kezdődött esős, szeles napokra le kellett állni a gabonatáblákon az ilyenkor szokásos munkálatokkal. Mégpedig a mostani legfontosabb művelettel, a búzatáblák gombaölőszeres permetezésével is.

Aminthogy késést szenvedett a melegigényes, ezért ezekben a hetekben lassan fejlődő kukorica gyormirtózása is. Ez annál is fájdalmasabb, mivel a gyomok viszont nem különösebben melegigényesek, ezért azok a kukoricával ellentétben szépen fejlődtek a tövek között ebben az időszakban is.

- Az előttünk álló napokban a legfontosabb munka számunkra a búzaföldek gombaölőszeres permetezése - jelentette ki Márkli János. Két gépláncuk már tegnap, azaz hétfőn reggel hozzálátott ehhez a tevékenységhez a város körüli földeken, így a vasmű melletti táblákon is.

Ez a tervek szerint eltart két napon át: vagyis kedd estére befejezhetik a műveletet, ha minden jól megy.

A kukorica gyormirtószeres permetezése lesz a következő fontos munka, jegyezte meg a mezőgazdász. Ezzel azonban még várni kell egy kicsit, mivel a búza gondozása fontosabb feladat. A talaj állapota sem megfelelő hozzá.

- Más munkához pillanatnyilag még nem tudunk kezdeni a felázott földek és a halasztást nem tűrő feléadatok miatt - ismertette lapunkkal a határ helyzetét Márkli János.

Aki azonban a városlakók számára borzalmasnak tűnő múlt hét végi időjárás ellenére meglepően bizakodó a terméskilátásokat illetően.

- Ha beválnak az időjárási előrejelzések, vagyis napfényes hetek jönnek, akkor hamar megkezdhetjük a betakarítást - mondta.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!