Hírek

2013.06.05. 18:18

Új kulturális negyed épülhet majd ki Pentele szívében

Dunaújváros – Évtizedes kényszerszünet után ismét életjelt mutathat az egykor neves gőzmalom és területén található kúria. Az önkormányzat újratervez.

Szabó Szabolcs

Hingyi László önkormányzati képviselő a helyi civil szervezeteket is bevonná a tervezésbe

A régi penteleiek közül még sokan emlékeznek a Magyar úton található Gőzmalom és kúria fénykorára, amikor olyan nagy forgalmat bonyolított például a két világháború közötti időszakban, hogy gyakran a helyi gazdák is a közeli dunaföldvári malomba jártak őröltetni. A malom az óváros áramszolgáltatásában is nagy szerepet játszott, hiszen az itt termelt árammal világították ki hosszú éveken át a mai Pentele városrész egykori főutcáját. A malom túlélte a huszadik század sorsfordulóit. A második világégés idején óvóhelyként szolgált, az államszocializmus éveiben pedig főként az itt állomásozó szovjet csapatok őröltek benne lisztet. A legendárium szerint a malom a rendszerváltás idejében alig tízmillió forintért került magántulajdonba, ám 2000-ben végleg bezárta kapuit.

Azóta több tulajdonos, majd felszámoló kezén megfordult az épületegyüttes, ám igazi gazdája azóta sem akadt. Az önkormányzat végül ez év tavaszán megegyezett a felszámoló céggel, hogy átveszi az épületegyüttest. Lapunknak Hingyi László úgy fogalmazott, hogy jelenleg is várják a Műemlékvédelmi Hivatal állásfoglalását az ügyben. Ha az önkormányzat javaslatát elfogadják, akkor egy kulturális negyed épülhet ki Pentele szívében. Hingyi képviselő lapunknak elmondta, a helyi civil szervezetek bevonásával kívánják kialakítani az épületegyüttes új funkcióit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!