Hírek

2013.11.27. 18:15

Újraéledt a nagykarácsonyi kultúrház

Nagykarácsony - Látványkonyha és játszóház is várja az újjáéledt kultúrházba látogatókat, a karácsonyfa alá pedig letehetjük ajándékaikat, amelyek a rászoruló gyermekekhez kerülnek.

Rankasz Brigitta

Mikulásfalván sok változás történt az idei szezon kezdetére, ennek egyik része Mergl Istvánnak és párjának, Ulmer Máriának ötletei alapján valósult meg: újraélesztették a régi Kultúrházat.

Nagykarácsonyon a régi hétvégi bulizások, koncertek, bálok közösségi színtere volt a falu Kultúrháza. Több generáció őriz kedves emléket azokról az időkről, s több fiatal találta meg itt élete párját is. Számtalan neves együttes lépett fel a nagyterem színpadán a hetvenes nyolcvanas években, s minden hét végén működött a mozi.

Aztán elcsendesedett az élet, az épület gazdákat cserélt, de nem sikerült igazából életet lehelni bele.

Mergl István Nagykarácsonyon született, most is edzi a focicsapat tagjait, lelkes lokálpatrióta, a helyi sportkör elnöke. Párjával gondoltak egy nagyot, főként Marika látott sok lehetőséget a helyben, s tavaly megvásárolták az épületet. Az idei évben sikeres pályázatot nyújtottak be a Leaderen keresztül, s bár a munkák utófinanszírozottak, szeptemberben elkezdték a belső felújítást. Úgy döntöttek az idei Mikulás szezonra már elindítják a vállalkozásukat, amely jelenleg hat embernek ad munkát. Hiányt pótol a Kultúrház Étterem, hiszen az ide látogatók nem igazán találtak melegkonyhás vendéglátóhelyet.

Különlegességük, hogy látványkonyhájuk van, s házi ízekkel főznek. Bár rövid ideje nyitottak, a karácsonyi töltött káposztát és a forgatott csülköt, velesült burgonyával máris előre megrendeli tőlük több csoport. Természetesen gyermek menüt is készítenek, de az egyéni kívánságokat is Mikulás falva lévén igyekeznek megoldani. A helyi termelőkre építenek, amit lehet, tőlük vásárolnak, s az eddigi munkákat is a helyi vállalkozók végezték.

István és Marcsi optimisták,nem csak a szezonra terveznek, rengeteg hagyomány-őrző rendezvényt sorolnak, ami megvalósításra vár. Rengeteg régi hagyomány szeretnének feléleszteni, bálokat, esküvőket, szabadtéri főzőversenyeket, koncerteket terveznek, hogy egy kicsit felpezsdüljön a falu a többi évszakban is. Az udvar és az épület hátsó területe nagy, szeretnék rendbe tenni,felújítani a kinti részeket is. Számítanak a helyiek ötleteire, segítségére ebben is, és a szomszéd település vállalkozóival is jó kapcsolatot ápolnak.

Jelenleg a nagy terem ad otthont a Játszóháznak, ahol Markó Viktor a gazda. Itt, a karácsonyfa alatt várják azokat az ajándékokat, amelyekkel rászoruló gyermekeknek szeretnének segíteni azok, akik ide látogatnak.

A Kultúrház megtelt élettel, különleges játékokkal, jó ételek finom illatával, s a jövő is biztató.

Mergl István és párja szívvel-lélekkel látott hozzá, hogy ismét visszakapja régi, megérdemelt rangját a Kultúrház Nagykarácsonyon.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!