Hírek

2013.11.10. 20:05

Ünnepi bormustra egymás közt

Adony - Szent Márton napi újbor mustrára jöttek össze a helyi borrend tagjai szombaton a művelődési házban.

Pekarek János

Hagyományos őszi találkozójára gyűlt össze a Dunamenti Szent Orbán Borrend, Adony tagsága a kisváros művelődési házában, az egykori Zichy kastélyban.

Szent Márton napja közeledtével ugyanis minden évben megrendezik az úgynevezett Újbor mustrát. Ekkor az adott terméséből már kiforrt borokat kóstoltatják végig egymással a gazdák, mintegy tagságon belül, egymás között véleményezve a palackok tartalmát, egyben tanácsokkal látva el társaikat és közösen okulva a szüret, a must- és borkészítés tapasztalataiból.


Újbor mustrán néhány palack. A borászok: Steinmann László, Weickl Mihály, Králl István, a Szent Orbán borrend nagymestere és Tátraszéplaki Andor. Többnyire jó volt az idei termés (Fotó: A szerző felvétele)

 

- Az idei bor jó lesz, bár vannak szőlők, amikből egy kicsit karcosabb lett az újbor, mint vártuk - mondta az egyik tapasztalt adonyi borász, aki már aranyérmes borokat is készített az adonyi pincéjében, saját szőlőjéből: Paulusz Imre. De az újbor azért új, mert még alakul, változik! Lehet, hogy néhány hónap múlva sokkal jobb lesz, mert a hordóban beérik. Igaz, az is előfordulhat, hogy később romlik a minősége, de arra is megvan a megoldás: addigra gyorsan meg kell inni! - foglalja össze a helyzetet Imre.

A bormustra úgy zajlik, hogy a kastély egykori ebédlő termében U-alakban felállított asztaloknál ülő borászok (borhölgyek és férfiak vegyesen) poharaiba tölt az a gazda, aki éppen soron van a mustrán, abból a borból, aminek az értékelésére kíváncsi.

Elmondja, saját szőlőjéből készült-e az ital, mikor préselte, fejtette, palackozta, hogyan készítette elő a hordót, s még amit fontosnak tart. Társai pedig, miután megszagolgatták, megízlelték az egy-két kortynyi nedűt, a tőlük megszokott őszinteséggel mondják el véleményüket az italról. Akár kedvező az a vélemény, akár nem.

 



Köller László irsaival házasított vegyes fehérborát ismerteti

 

Mivel én még szűkszavú jelzőket keresgélő borásszal nem találkoztam, ezek az eszmecserék helyenként egészen kitűnő élményt nyújtanak! Csak egy-két példa: az irsaival házasított vegyes adonyi fehér jó lesz! Értsd: most nem jó, de még lehet... Vagy: már a szüretnél is nagyon oda kellett figyelni, nehogy elszálljanak a savak. Borászok biztosan értik, hogy ez mit jelent... És: ez rizlingszilváni, vásárolt szőlőből, fahordóba fejtve, a kérdés az, hogy mi lesz vele tavasszal? Kicsit lágy az eddigiekhez képest, kicsit lomhábban mozog a pohárban, de most jól fogyasztható. Azaz: tavaszra lehet, hogy már semmit sem ér...

Az igazi élmény azonban az, hogy a barátság sosem sérül ezekben a beszélgetésekben. Adonyban is mint mindig kitűnő vacsorával zárták a jól sikerült újbor mustrát a borászok.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!