Hírek

2013.08.14. 17:03

Vasmű - Van ezerötszáz felesleges dolgozó?

Dunaújváros – A város legfontosabb témája ma is a vasműben tervezett elbocsátások mértéke és módja.

Pekarek János

– Elsősorban az itt maradó közel hatezer ember munkahelyét szeretnénk stabilabbá tenni! – mondta a DH-nak szerdán dr. Mezőközy András, az ISD Dunaferr Zrt. szóvivője a minap nyilvánosságra hozott létszámcsökkentéssel kapcsolatban. A szóvivő megjegyezte: reorganizációról, azaz újjászervezésről van szó, amelynek fő célja a hatékonyságnövelés, s ennek érdekében elsősorban az adminisztratív létszámot szeretnék csökkenteni. Elismerte ugyanakkor, hogy más szakmák képviselői is bekerülhetnek a tervezett ezerötszáz fős elbocsátásba, de semmiképpen sem ez lesz a jellemző. A kulcstevékenységeket mindenképpen szeretnék megőrizni, ezért az ezekben a szakmákban dolgozókkal nagyon óvatosan bánnak. Arról, hogyan jött ki az ezerötszázas szám, azt mondta: régóta vizsgálják a felesleges tevékenységeket.

Mezőközy András, az ISD Dunaferr Zrt. szóvivője

A régóta folyó vizsgálatokkal elsősorban a párhuzamos struktúrákat, valamint a feleslegesen elvégzett munkákat igyekeztek felderíteni és kiszűrni. Ezeknek a vizsgálatoknak az alapján határozták el ezerötszáz munkavállaló elbocsátását, jelentette ki Mezőközy András szóvivő.

Mint mondta: várhatóan még ezen a héten, augusztus 16-ig bejelentik a csoportos létszámleépítés szándékát a munkaügyi központban. Maga a leépítés hosszabb, akár hónapokig is elhúzódó folyamat lesz, amit szigorú jogi előírások, egyeztetések, tárgyalások határoznak meg. Egyeztetni kell a szakszervezetekkel, az üzemi tanáccsal, a hatóságokkal, és név szerint össze kell állítani a leépítésre kerülő kollégák névsorát. Ezután a létszámleépítési bizottság egyesével mindenkivel elbeszélget, kidolgozzák a személy szerint legjobb konstrukciókat, felajánlják az Acél Foglalkoztatási Alapítvány képzési lehetőségeit is. A fő cél a hatékonyság!

Érdekes, és bár a vasműtől független, de az acélipar általános helyzetét jól jellemzi, hogy éppen ma jelent meg a hír: elbocsátásokat tervez Németország második legnagyobb acélipari vállalkozása, a Salzgitter AG is. Még érdekesebb egybeesés, hogy ott is pontosan ezerötszáz ember elküldésével számolnak...

Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke lapunknak elmondta: az érdekvédelmi szervezetek mindenképpen kikövetelik a Munka Törvénykönyve és a Kollektív Szerződés által előírt elbocsátási feltételek betartását. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy ha a vasmű működőképességét veszélyben látják az elbocsátások miatt, akkor az érdekvédők kiállnak a tervezett intézkedések ellen. Márpedig, jegyezte meg Mucsi, jelenleg a Dunaferr-vállalatcsoportnál nincsen ezerötszáz felesleges munkát végző dolgozó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!