Hírek

2014.08.28. 20:15

Vége a vakációnak: hétfőn kezdődik a tanév

Dunaújváros – A diákok mumusa lettem a fenti címmel, ez bizonyos.

Körmendi Erzsébet

De sajnos tőlem teljesen függetlenül tény marad: csak három nap van hátra a nyári vakációból. Szeptember elsején, hétfőn a focipálya és az uszoda helyett az iskolapad várja a nebulókat.

Ezen a héten már a tankönyvcsomag a slágertéma, hiszen az általános és középiskolákban egyaránt hétfőn kezdődött és a mai nappal befejeződött a tankönyvek kiosztása. Árusításról már régen nem beszélhetünk, hiszen nem az iskolában, a tankönyvek átvételekor kell fizetniük a szülőknek, hanem csekken, előre rendezni az anyagiakat.

Melyiket válasszam? Pálfi Katalin és fia, Gyarmati Ádám alaposan szemügyre veszi a ceruzákat, mielőtt a kosárba teszi bármelyiket is.

Fotók: Ady Géza

A befizetési szelvény felmutatása után kapja meg a diák a csomagját. Minden intézményben vannak egyedi módok, amelyekkel próbálnak enyhíteni az anyagi terheken. Több középiskolában például tél közepén felmérik az igényeket, mert sokan örökölnek testvértől, baráttól ilyen-olyan könyvet, és így csak azokat vásárolják meg, amelyeket muszáj, vagyis amit más módon nem tudnak beszerezni.

Első és második osztályosok ingyen kapják a tankönyveket, mégpedig olyan formán, hogy a másodikba menők visszaadják a leendő elsősöknek az általuk használt tartós könyveket. Akkor lehetnek gondok, ha az új rendelések nem egyeznek a tavalyival, ugyanis múlt évben még több kiadótól választhattak, idén viszont már csak kettő közül lehetett. A Petőfiből jeleztek olyan problémákat, hogy a felsős könyvekből hiányoztak a feladatlapok, illetve néhány csomag hiányzott a rendelt mennyiségből.

Vajda Erika és Vajda Csilla válogatott az írószerek között, a kislánynak tetszettek a tolltartók.

A tanszerek vásárlását csak néhányan hagyták az utolsó pillanatra, a legtöbb szülő a bolti akciók elején, időben igyekezett beszerezni mindent. Mert így ráérősen össze lehetett készíteni mindent – nekik nem kell most a táska egész tartalmát egyszerre előkészíteni az utolsó héten – csak a tankönyvek címkézése maradt az utolsó hétre.

Kovács Gábor és Kovácsné Szilvi összehasonlítja a termékeket.

Az egyik üzletlánc helyi boltjában már 33 forintért lehet füzetet kapni, amit a kiskereskedők szinte lehetetlennek tartanak. Egyébként általános tapasztalat: jelentős ár- illetve minőségbeli különbségek vannak a termékek között. Akad olyan ceruza, amit egy hét alatt elfarag a gyerek, a másik kitörhetetlen hegyű. Ám ez meglátszik az árban is.

A Dózsa városrészben lévő papírbolt vezetője, Liditt Margit mondja, hogy kollégái mindig készségesen adnak tanácsokat, elmagyarázzák minden termékről, melyik mit tud, miért jó. Igyekeznek úgy összeválogatni a bolti készletet, hogy mindenki megtalálja a pénztárcájának megfelelőt. Érdekességként mondja, hogy színeseket szólóban is tartanak, mert már tudják, hogy a készletekből a pirosak, zöldek, narancssárgák fogynak a legjobban.

A Vasvári iskolában bekötegelve várták a könyvek a diákokat.

Az iskolatáskák hétezernél kezdődnek, az ár függ a márkától és attól, mit tud. A kicsiknek létezik félkilós „pehelysúlyú", gerinckímélő, de nagy űrtartalmú típusok. Tolltartóból feltöltött, üres, patentos és cipzáras. Füzetcsomagok már régen nem léteznek. A szülők listával érkeznek az üzletbe, az előző évről maradt üres irkákat megtartják, csak a legfontosabbakat veszik meg, a többit majd úgyis elmondja a tanár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!