Hírek

2013.06.03. 15:45

Világhírű kórusok között a Viadana

A nagyon várt salzburgi koncert előtt a hétvégén a megyeszékhelyén lépett fel a Viadana.

Szabó Szabolcs

A Viadana Kamarakórus június 1-jén, szombaton a Vox Mirabilis Kamarakórus meghívására Székesfehérváron vendégszerepelt. A nemzetközi seregszemléről, a Viadana karnagya, Kurucz Gergely számolt be a DH-nak.


Kurucz Gergelyre és a Viadana kórusra újabb nagy feladat vár

- A „Szent István városa jublieumi kórustalálkozó”-ra olyan világhírű kórusokat sikerült megnyernie a szervezőknek, mint a Fülöp-szigeteki Manila Koncertkórus , amely a kórus-világranglista abszolút élmezőnyében szerepel, illetve a budapesti Cantate Vegyeskar, amely az előbb említett világranglistán jelenleg a negyedik helyen áll. Mellettük – és a vendéglátók mellett – három magyarországi kórus lépett fel: egy veszprémi és egy kaposvári együttes mellett a dunaújvárosi kóruséletet a Viadana képviselte. A fellépő együtteseket a koncert előtt fogadta dr. Cser-Palkovics András polgármester is – és jellemző módon a képviselő-testület számos tagja megtekintette a hangversenyt is.

A Viadana Monteverdi és Gesualdo egy-egy műve mellett – a házigazdák kérésére – Kocsár Miklós drámai művét, a Hálog, hasadj meg! címűt szólaltatta meg a zsúfolásig megtelt Szent Imre-templomban megrendezett gálán. Összkarként, Sapszon Ferenc Liszt-díjas karnagy Kodály Zoltán Ének Szent István királyhoz c. kórusművét adtuk elő. A koncert igen komoly élményt jelentett mindnyájunknak: a manilai és a Cantate olyan színvonalat képvisel, amire nagyon nehéz szavakat találni. Az pedig, hogy egy hangversenyen két ilyen együttes fellépjen, a szervezők remek munkáját dicséri - fogalmazott Kurucz Gergely. A Viadana július elsején pedig a Salzburgi dómban ad önálló koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!