Hírek

2013.02.18. 14:28

Vízmentesítenék a partot Kulcson

Kulcs - A Hullám és a Deák Ferenc utcai ingatlantulajdonosoknak ez az utolsó lehetőségük arra, hogy megmentsék telküket, házukat. Nyilatkozniuk kell, különben visszaadhatják a pénzt.

Körmendi Erzsébet

Fotók: Vohlmann György

- Az önkormányzat négy évvel ezelőtt már kudarcot vallott a tervekkel, akkor egyetlen tulajdonos nem járult hozzá a telkén végzendő munkákhoz, emiatt nem kaptuk meg a vízjogi engedélyt. Évekkel ezelőtt nem volt pénz a beruházásra, most végre az is van, mégpedig külön kormányzati keretből. Jól gondolják meg, és legyenek egységesek, különben elúszik a pénz  - hangsúlyozta Kiss Csaba polgármester azon a szombati lakossági fórumon, amelyre a Hullám és a Deák Ferenc utcaiakat hívták meg.

Két évvel ezelőtt  kicsúszott a kulcsiak lába alól a talaj: a partfal megállíthatatlanul elindult a Duna irányába az említett két utcában és  komoly károk keletkeztek, huszonegy házat kellett elbontani, mert lakhatatlanná váltak. A fórumon résztvevő egyik ingatlantulajdonosnak, Bacsa Győzőnek a háza épségben megmaradt, és azt mondja: a legnagyobb gondjuk, hogy azóta nincs villany a területen, pedig minden  árammal működik, és esténként vak sötét van. Két év elteltével végre látszik valami fény: Kulcs   301 millió 370 ezer forint KDOP-s támogatást nyert a csúszásveszélyes partfal állékonyságának biztosítását szolgáló beruházás első ütemére, amelyhez az önkormányzatnak 40 millió forintot kell  önrészként hozzátennie. Még nem tudják hogyan, de előteremtik a pénzt, hangsúlyozta Kiss Csaba. De minden ingatlantulajdonosnak alá kell írnia a beleegyező nyilatkozatot,  ha   egy is hiányzik, már nem kapják meg a vízjogi engedélyt, és akkor vissza kell adniuk a háromszáz milliót. Aki nem írja alá a papírt, kiszúr a többiekkel, mert egy kapavágás sem lesz  a területen.  Senkit nem zavar majd a felszín alatt méterekkel húzódó dréncső. Az alsó részen átfúrják a partot, kivezetik belőle dréncsövekkel a vizet. A  felső részen ejtőkutakat építenek be, azok nem érintik a magán telkeket, hangsúlyozta Kenesei József tervező.

Ugyanezt a módszert alkalmazzák évek óta Rácalmáson, ahol jelentős eredményeket értek el. Nem azt mondják, hogy teljesen megszűnik a talajmozgás, de a visszakaphatják a villanyt. A folytatást pedig majd meglátják... A beruházás első ütemére, a  vízmentesítésére kapták a 300 milliót, utána a területrendezésre pályázhatnak. A Kulcsi Partfalcsuszamlás Társulat elnöke, Rátkai Keleb is arra biztatta, sőt kérte a tulajdonostársakat, írják alá a  nyilatkozatot. A jelenlevők ott helyben megtették ezt, majd összeírták, kinek a nyilatkozata hiányzik  és segítenek az önkormányzat vezetőinek felkutatni, rábeszélni a bizonytalankodókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!