Kézilabda

2014.05.26. 16:45

Döntöttek: belevágnak az NB II-be!

Dunaújváros - Emlékezetes az a három évvel ezelőtti döbbenetes bejelentés, miszerint a Dunaferr felnőtt férfi kézilabdacsapata megszűnik.

Jankó Árpád

Csermák Gábor játékos-edző továbbra is szakvezető lesz

Drámai pillanatot jelentett 2011. július 1-je. Olyan, a sportág kiválóságaihoz tartozó, válogatottban is meghatározó kézilabdázók hagyták abba az aktív játékot, vagy vették a sátorfájukat, és máshol próbáltak szerencsét, akik az 1951-től létező dunaújvárosi férfi szakág nagyszerű alakjai voltak. A teljesség igénye nélkül: Rosta Miklós, Kemény József, a más hazai és külföldi elit klubok által kicsemegézettek, Császár, Zubai, Mikler Roland, Ancsin, Nagy Kornél és a többiek közül sokan még ma is Európa legjobb játékosai közé sorolhatók. Kész, vége, elfogyott a pénz, és megmentő sem érkezett. Fájó seb még ma is. Nos, nagyot ugorva időben, most mintha látható lenne a fény az alagút végén. Talán sokan vannak, akik máris sejtik a megoldást. E sorok írója már tavaly is pedzegette: mivel egy évvel ezelőtt a DAC férficsapata bejutott az NB II-be, ezt a sanszot ki lehetne arra használni, hogy kellő támogatást élvezve, ebből a gárdából születne meg egy új, magasabb szinten kézilabdázó férfiegyüttes. Sajnos ebből nem lett semmi, mivel a DAC éppen az anyagiak hiányára hivatkozva, nem vállalta el a másodosztályú státuszt. És most jöhet a másodszori nekirugaszkodás. A megyeit fölényesen megnyerő DAC idén ténylegesen NB II-es gárda lesz! Ami késik, nem múlik.

A biztató jelekről és az örvendetes tervekről Szabó László, a DAC férfi szakág vezetője számolt be lapunknak.

- Tavaly valóban a pénztelenség miatt nem vállaltuk a másodosztályt, mivel ificsapatot kell indítani, a rendezési, utazási költségek is jóval nagyobbak mint a megyei bajnokságban. De most eljutottunk arra a pontra, hogy összeszedjük az anyagiakat, és belevágunk. Pályázatokon indulunk, a TAO-s pénzre is számíthatunk, s úgy látszik, hogy különösebb gond nélkül be tudjuk jövőre fejezni a bajnokságot. Sikerült mellénk állítani támogatókat, és a sok kicsi sokra megy alapon biztosítva látszik a működésünk.

- Ezzel a szándékkal sokaknak okoznak majd örömet, hiszen még mindig szóbeszéd tárgya, a férfikézilabda felélesztése, magasabb szintre emelése.

- Valóban nálam is sokan érdeklődtek: lesz-e még egyszer férfi szakág? Ugyanakkor nagyon örülünk a Dunaújvárosi Kohász női csapata sikereinek. Óriási eredmény, hogy Ferlingék megtöltik a csarnokot. De látjuk, hogy lenne igény a férfiak játékára is. Arról nem is beszélve, hogy nagyon sok tehetséges kézilabdázó fiú, sportiskolás, egyéb gyerekcsoportban játszó fiatal felnőve elhagyja a várost, mert nincs perspektíva előtte, nincs egy felnőtt gárda, ahol folytathatná a sportolását. Sok szülő kérdezgette tőlünk: mi lesz, lesz valami? Mert ha igen, akkor a gyerekük itt marad. A távlati célunk jelenleg az, hogy egy erős NB I B-s együttest neveljünk ki. Egy ilyen stabilan működő csapatnak biztosan lenne vonzereje a városban. A Dunaújvárosi Akadémia ügyvezető igazgatójával, Szemenyei Istvánnal is összeültünk, együtt gondolkodtunk, és ő is támogatja az elképzelésünket. Holott ők is keményen dolgoznak még az Akadémia kiépítésén. Célunkat nagyban segítené Radulovics Bojana, az Akadémia szakmai igazgatója véleménye szerint is , ha a Dunaferr iskola villamostagozatának tornatermét vissza lehetne adni a kézilabdának, és lenne egy munkacsarnok.

- De most maradjunk még a másodosztálynál, a jelenlegi helyzetnél. Mik az első lépések?

- Folyamatosan tárgyalunk fiatalokkal, idősebbekkel, olyan játékosokkal, akiknek van dunaújvárosi kötődésük, és szívesen jönnének vissza. Négy-öt posztra erősíteni kell. Az első évben a sima bennmaradás a cél a másodosztályban. Ha ez sikerül, akkor a következő évben megcélozhatjuk a feljutó helyet a magasabb osztályba. Nem akarjuk sokáig elhúzni az időt.

- Az alap most mindenképpen a jelenlegi megyei bajnok együttes...

- Csermák Gábor játékos-edző jó kis gárdát rakott össze. Nem volt gond az, hogy harmincasok és a fiatalok között hiányzott egy átmeneti generáció. Simán nyertünk a megyeiben a sokat fejlődő srácokkal. Gábor lesz továbbra is a szakvezető. Remélem, a teremgondunk is megoldódik majd, és augusztusra kialakul majd egy ütőképes csapat játékoskerete. Belevágunk!




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!