Külföld

2015.02.18. 13:43

A német kormány szerint a szakadárok megsértették a tűzszünetet

Az oroszbarát szakadárok megsértették a tűzszüneti megállapodást a kelet-ukrajnai Debalcevénél folytatott harci cselekményekkel - jelentette ki szerdán a német kormány szóvivője.

Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

Steffen Seibert berlini tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a német kormány "határozottan elítéli" az oroszbarát szakadárok tevékenységét, amellyel "súlyosan megterhelik és sértik" a válság rendezését célzó minszki folyamatot.

Ugyanakkor Berlin üdvözli az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) keddi határozatát, amelyben a testület támogatásáról biztosította a tűzszüneti megállapodást és annak betartására szólította fel az összes felet. Az orosz kezdeményezésre elfogadott BT-határozat "jó jel" és újabb dokumentuma annak, hogy a moszkvai vezetés elkötelezi magát a minszki megállapodás mellett. Ezután még inkább "a szaván lehet fogni" Moszkvát, számon lehet kérni rajta a rendezési folyamat támogatását.

Steffen Seibert kérdésre válaszolva elmondta, egyelőre nem lehet pontosan megítélni, hogy a megbukott-e a tűzszüneti egyezmény a debalcevei harcok miatt. Az viszont biztos, hogy az EU továbbra is követi az Oroszországgal szembeni szankciókra vonatkozó alapelveit, ami azt jelenti, hogy a válság további mélyülése esetén "újabb intézkedésekre lehet szükség" - mondta a német kormány szóvivője.

Azzal az amerikai felvetéssel kapcsolatban, hogy fegyverekkel, haditechnikai eszközökkel kellene támogatni a szakadárok ellen harcoló ukrán hadsereget, Seibert elmondta, hogy nem változott meg Berlin álláspontja az utóbbi napok eseményei nyomán, a német kormány továbbra is elutasítja a fegyverszállítások gondolatát.

Közben Párizsban a francia elnök hivatal bejelentette, hogy szerda este újabb telefonkonferenciát tart a francia, az ukrán, az orosz elnök és a német kancellár az ukrán válságról. 

Steffen Seibert ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Berlin nem változtat az eddigi tájékoztatáspolitikáján, Angela Merkel kancellár telefonbeszélgetéseiről utólag értesítik a nyilvánosságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!