Külföld

2015.09.06. 07:33

Újabb ezrek érkeztek Macedóniából Szerbiába

Éjszaka újabb több ezer migráns érkezett Macedóniából Szerbiába, a szerb-macedón határhoz közeli Presevóban jelenleg is több mint kétezren várnak arra, hogy nyilvántartásba vegyék őket, és megkapják a 72 órás tartózkodást biztosító engedélyt.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:

A magyar közmédia helyszínen tartózkodó tévés tudósítója közölte: több ezren éjszakáztak a befogadóközpont közelében, a migránsok sátorban, illetve pokrócon aludtak. A migránsok egyre feszültebbek, több szóváltás is történt a várakozók között, tettlegesség azonban nem történt.

Macedóniából Szerbiába naponta mintegy háromezren lépnek be, ők a nyilvántartásba vétel után a magyar határ felé indulnak tovább, első célpontjuk a szerb főváros, ahonnan Szabadka és Magyarkanizsa felé indulnak tovább. A belgrádi autóbusz-pályaudvarról naponta 28 menetrendszerinti járat és több különjárat indul az említett észak-vajdasági települések felé, a legtöbb jegyet a migránsok vásárolják meg. 

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök szombaton is megismételte, hogy Szerbia nem emel kerítést, és nem épít falat egyik határán sem, és a balkáni ország mindent megtesz, hogy segítsen a Közel-Keletről vagy Afrikából érkezőknek.

Belgrádi civil szervezetek több akciót is szerveztek, amelyekben élelmiszert, ruhaneműt és tisztálkodási szereket gyűjtöttek a migránsoknak.

Szombat este a belgrádi magyar nagykövetség előtt több tucatnyian gyűltek össze, hogy Magyarország migránspolitikája ellen tiltakozzanak. A nagykövetség épülete előtt az emberek gyertyát gyújtottak, valamint virágokat helyeztek el azok emlékére, akik az Európai Unióba vezető út során életüket vesztették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!