Külföld

2015.02.12. 15:05

EU-csúcs - Orbán: jó az esély arra, hogy Ukrajnában jó irányba indulnak el a dolgok

Jó esély kínálkozik arra, hogy Ukrajnában az ésszerű megoldás felé induljanak el a dolgok - vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek csütörtöki brüsszeli nem hivatalos tanácskozására érkezve.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az előzetes értékelés szerint jó esély van arra, hogy az események "a rossz ösvényről a jó ösvényre váltsanak".

"Jobb nap a mai, mint a tegnapi volt" - jegyezte meg.

Orbán Viktor emlékeztetett, hogy az Európai Tanács meghallgatja majd Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök beszámolóját a Minszkben történtekről, és Petro Porosenko is találkozik a tagállamok vezetőivel, valamint pénteken ő maga Kijevbe utazik. A kormányfő kiemelte, hogy köszönet illeti Merkelt és Hollande-ot a diplomáciai erőfeszítésekért és az eredményes tárgyalásokért.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen az EU-csúcsra érkező Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik a magyar sajtónak Brüsszelben 2015. február 12-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna


Az ukrajnai helyzet mellett az uniós csúcstalálkozó napirendjén szerepel még a gazdasági és monetáris unió jövője, ezt érintve a görögországi helyzet, valamint a terrorizmus elleni küzdelem is.

A délkelet-ukrajnai válság rendezésével foglalkozó kontaktcsoport tagjai csütörtökön Minszkben aláírták a szeptemberi megállapodások végrehajtásáról szóló 13 pontos intézkedéscsomagot: a dokumentum rendelkezik egyebek mellett a tűzszünet betartásáról, a nehézfegyverek visszavonásáról, a foglyok teljes cseréjéről, illetve arról, hogy Ukrajna helyreállítja az ellenőrzést a teljes orosz-ukrán határszakaszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!