Kultúra

2012.09.06. 08:58

Lehet érdekes a kémia!

Székesfehérvár - Kémiai kísérletek videói, az atom belsejét bemutató mozgásos animációk és számtalan kép a kémia látványosabb oktatásában is segít a fehérvári tanárok egyedülálló honlapja.

Házi Péter

Manapság, amikor a természettudományok olyş kevéssé népszerűek, Kunné Trapp Valéria, Horváth Lajos és Csillag László  arra szövetekezett, hogy a számítógép, az internet segítségével  közelebb hozza a kémiát, a fizikát és a biológiát, ezeket a mégiscsak  csodálatos tantárgyakat  a diákokhoz.

- Tíz évnyi munkám eredménye a Képes Kémia néven elkészült anyag, amelyet a Széchenyi István Szakközépiskolában tanító Horváth Lajossal közösen sikerült egy interaktív honlappá "összegyúrnunk". Itt a diák a szöveges tananyagnál jóval többet kap: a kémiai kísérletekről készült látványos videók alapján a folyamatokat is jobban, közelebbről látja, mint a tanórán,  ezen kívül animációk is segítenek a tananyag megértésében. Amiről a tanár csak mesélt, a láthatatlan világ megelevenedik a mozgásanimációk segítségével - summázza az évek óta tartó munka eddigi gyümölcsét Kunné Trapp Valéria, a Kodolányi János Középiskola tanára. És ahogy hozzáteszi: a diák így minden egyes lépést kapcsolni tud az előzményekhez, a végeredmény pedig az, hogy nem különálló "ismeretszigetek" jönnek létre a fejében, hanem egy olyan komplex tudás, ami nem csak a másnapi felelésig vagy dolgozatig tart, hanem jóval tovább.

A Képes Kémia és a már említett Természettudományi Oktatási Közösség rövidítéséből létrejött a Keketok, a teljesen ingyenesen használható oldal elnevezése és címe. A három pedagógus közül jelenleg valójában ketten, Valéria és Lajos vesz részt az oldal aktív fejlesztésében. Van munka bőven, hiszen a fizika és a biológia aloldal kimunkálása még várat magára. A kémiai aloldal   azonban igen népszerű, már negyvenezer kattintásánál tart, sőt, a honlap vendégkönyvébe Pálinkás József, a tudományos akadémia elnöke írt elismerő szavakat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!