Kultúra

2015.10.23. 18:13

A sárbogárdi csoda esete

Kisebbfajta csoda történt a Sárrét fővárosában, Sárbogárdon. Zenei csoda. S már nem először! Az alig tizenháromezres városkában olyan komolyzenei világnagyságok léptek fel, de olyan... Ráadásul hihetetlen közönségük volt!

Pekarek János

Az alig tizenháromezer ember lakta Sárbogárdot legalább egy napig nagyon irigyelte New York, London, Milánó, Tokió, Melbourne minden koncertlátogatója. Két akkora sztár lépett ugyanis színpadra e sárvidéki kisvárosban, akik a Carnegie Hallban vagy a Covent Gardenben is mindent visznek! Baráti Kristóf hegedű- és Várdai István csellóművész közönsége (ahogyan a lapunkban megjelent Gál Sándor jegyezte kitűnő tudósítás is jelezte) zsúfolásig megtöltötte a helyi művelődési ház háromszáz személyes nagytermét. Olyannyira, hogy a jegyvásárlások szerint legalább négyszázötvenen szorongtak ott: csak hallják a két ifjú magyar zsenit! De ha két vagy három koncertet tartottak volna, azokra is simán megtelik a nézőtér. A rendező (és Haydn Harmonie Messe című művét zenekarkísérettel előadó) Bogárd-Dal Zenei Egyesület támogatói jegyeket árult, az árusoknál érdeklődő hoppon maradottak legalább kétszer annyian voltak, mint ahányan befértek az előadásra.

Láttuk a termet: korrekt, bár kicsiny színpad és nézőtér, egyszerre hasonlít a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházra és a Dózsa Filmszínházra. Abban is, hogy a nézőtér első sora és a színpad között talán ha kétméteres távolság van.

- A művész szinte a közönség lélegzetvételét is hallja! - mondja a helyszínről Szabados Tamás, az egyesület (minden szervező munkát magára vállaló) elnöke. - S ez nagy különbség például a Carnegie Hallhoz viszonyítva, ahol akár húsz-harminc métert is kitesz ez a távolság.

- Kristóf és István nagyon élvezik ezt a közelséget, azt, hogy szinte együtt lélegzenek a hallgatósággal, akik minden bravúrjukra azonnal és elragadtatottan reagálnak! - mondja a sárbogárdi zenei élet egyik megalapozója, a helyi kórus karnagya, Huszics Vendelné Fülöp Erzsébet.

Ő csak tudja! Egyrészt nagyon együtt él a közönséggel, amelynek többsége tanítvány volt, nála vagy férjénél, az általános iskola zenei tagozatán és a gimnáziumban. (Az iskola zenei tagozatán elmaradhatatlan tanár- és munkatársa volt Huszicsnének Tóth Gyuláné Szabó Éva.) Sok zenei tagozatos kórustag is lett, vagy a magyar zenei élet más színtéren meghatározó alakjává vált hogy csak Lendvai Györgyöt, a MÁV Szimfonikusok ügyvezető igazgatóját említsem. Másrészt Huszicsné, azaz Zsike, ahogyan szerettei szólítják, a méltán világsztárnak számító, Kossuth- és egyéb díjas fellépő művészeket is, hm, elég jól ismeri.

Várdai István például az unokája.

Baráti Kristóf pedig az unoka legjobb barátja.

Akárhonnan is kezdjük felfejteni e kisebbfajta (?) sárbogárdi csoda titkát, mindenfelől a kórusmozgalomhoz jutunk. A Huszics-házaspár 1959-ben érkezett Sárbogárdra a szegedi tanárképző főiskoláról, ahol az utolsó évfolyam tavaszi szünetében házasodtak össze. Rögtön nekiálltak kórusokat szervezni. Volt, hogy egy időben nyolcvantagú, kitűnő kórus működött a zenei általánosban, és hatvantagú, nem kevésbé jó kórus a gimnáziumban. (Elvégre Sárbogárd járási székhely is volt, bírósággal és gimnáziummal!)

Márpedig sok évtizednyi komoly, zenei munka előbb-utóbb meghozza gyümölcsét. Kéthónapos nyári szünettől eltekintve minden héten kétszer másfél órányi énekkari próba van, plusz a fellépések, utazások: ezt csak szívvel-lélekkel lehet csinálni. Van olyan kórustag, aki folyamatos váltóműszakban dolgozik Fehérváron, de ha elmarad egy próbáról, akkor elmegy Huszicsnéhoz (azaz: Zsikéhez) és ott, a lakásán pótolja a tanultakat.

Az ügynek (az Ügynek!) más hozadéka is van. A most hatvanegy-kétévesnek kinéző, nem csak változatlanul szép, hanem kikezdhetetlen belső harmóniát is sugárzó Zsike azt mondja: a kórusban olyan emberek kötnek örök barátságot, mondjuk a gyógyszerész a karbantartóval, a redőnyszerelő a tanárral, akik a kórus nélkül aligha találkoznának, de biztosan nem kötődnének egymáshoz. Van olyan mezőgazdasági vállalkozó a kisvárosban, aki a legutóbbi koncertre megvette magának és családjának az ötezer forintos támogatói jegyet valamint minden munkásának is vett egy-egy ezer forintos jegyet. S a munkások el is mentek a koncertre! Továbbá: rendszeresen felkeresik a helyi vállalkozókat, hogy támogatnák-e a kórust? Támogatják. Akit pedig véletlenül kihagytak, elfogódva érdeklődik, hogy elfogadnak-e tőle is egy kis támogatást?

Elfogadnak...

2010 márciusában Taszáron, egy kórustalálkozón megkérdezték akkori Huszics Vendel kórusvezetőt, hogy hogyan is lehetséges egy ilyen eldugott kisvárosban, mint Sárbogárd (amely a Tamási, Sárbogárd, Simontornya között elterülő Bermuda-háromszög oszlopos tagja) pezsgő zenei életet, komoly kulturális hátteret feltételező remek kórust csinálni?

Olyan ez, mint az angol gyep, hangzott a kimértnek tűnő, ám valójában boldog és büszke válasz. Annyi az egész, hogy évtizedekig kell ápolni...

S valóban: milyen egyszerű! Legalábbis annak látszik.

Arról, hogy ez mennyi, a szó minden értelmében vett törődést, odafigyelést, energiát, önfeláldozást igényel, mindent elárul, hogy a taszári koncert másnapján, még reggel Huszics Vendel rosszul lett, összeesett, és a rohammentő már nem ért be vele életében a fehérvári kórházba.

Hetvenkét évesen (mi más?) a szíve vitte el.

A következő napokban egymásnak adták a kilincset özvegyénél a később Huszics Vendelről elnevezett sárbogárdi kórus tagjai. Akadt, aki fogadkozott: ha valaki szóba hozza, hogy ma próba van, azt megölöm!

Próbanap volt, hétfő lévén.

Megtartották.

Ölés nem esett. Könny igen.

Azóta az alapító karnagy özvegye vezeti a kórust. Ötvenedik éve énekelnek együtt.

Ez már angol gyepben is nagyon jó!

Ha Sárbogárdon komolyzenéről beszélnek, azt sokan értik. Várdai jön? Barátival? Ott a helyünk!

Milyen kár, hogy ez már nem lesz sokáig így. Huszonéve megszüntették a zenei tagozatos általános iskolát a kisvárosban. Azóta mind kevesebben jelentkeznek a kórusba. A művelődési ház nagytermét még megtöltik, s négyszer-ötször kell ráadást játszaniuk a világhírű művészeknek, rockkoncerthez illő vastaps, elragadtatott fütty, dobogás és hangorkán közepette.

Ám valószínűleg a kórus is eltávozik majd Zsikével, ha egyszer, ne adj isten... Ami mégis csak, ugye. Hiszen hiába néz ki hatvankettőnek, a valóságban hetvennyolc éves!

S azután?

Addig élvezzük ki, amit zenéből, életből, művészetből, közösségből lehetséges.

Lehet, hogy rosszul gondolom, de úgy vélem, hogy e fantasztikus sárbogárdi kultúrsikerhez Sárbogárdra is szükség volt. Az elkötelezett, művelt, kiváló szakemberek mellett egy kultúrára igenis kiéhezett, azt eldugottságával is védelmező kisvárosra.

Közösségére.

 

 

Címkék#sárbogárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!