Kultúra

2015.06.19. 18:34

Egy nyár a Kortársban - Vizuális üdültetés, avagy variációk vakációra

Dunaújváros - Utazni, nyaralni élvezet – hirdeti a Kortárs Művészeti Intézet péntektől üzemelő Vakáció-szimulátora.

Szabó Szabolcs

A Kortárs Művészeti Intézet idei nyárra szánt programsorozatát a vakáció élményvilágának szentelte. A szakavatott kurátori csapat szerint a nyaralás és témaköre sokféle hozzáállást, igényt, lehetőséget feltételez; emléket idéz, képzeletet mozdít, vágyakat fogalmaz meg. A hónap elején kezdődött kiállítások, és a programok sora ezekre az egyéni tapasztalatokra épít, a termeket és az intézet előtti teret is kihasználva.

Arról már korábban több ízben is beszámoltunk a nagy nyári maraton a Pick Pakk című kiállítással indult, amely egy könnyed nyári „piknik” felvezető csomag volt az ICA-D kortárs képzőművészeti gyűjteményéből.

Egressy Zoltán (j) író, költő, műfordító a megnyitóra írt Entrektikum című novellája indította be a KMI Vakáció-szimulátorát. A pénteki nyitányon Fehérvári Tamás (b), Deák Nóra és Zsinka Gabriella mutatta be a tárlat anyagát (Fotó: Zsedrovits Enikő)

Pénteken este a KMI-ben pedig bemutatkozott a Vakáció-szimulátor című kiállítás, amely számos országos és nemzetközi hírű kortárs alkotó munkáival próbálja bizonyítani, hogy a nyaralás a Kortárs szelíd vidéki oázisában is megoldható. Zsinka Gabriella művészettörténész, a tárlat egyik kurátora a megnyitón elmondta, széles összefogás eredménye a tárlat, amely valóban fajsúlyos és értékes alkotások sokaságát vonultatja fel. Nyaralás több tételben, ingyen és bérmentve közel hat héten át a KMI-ben. Garantált kulturális felfrissülés a kánikulai napokra!

A KFT örökérvényű „balatoni” szerzeményét szólaltatta meg Semegi Zoltán alkalmi dalnok a megnyitón, majd Egressy Zoltán ezen alkalomra írt remek novellájából tudhattuk meg, hogy a szerző is ritkán, de inkább soha sem nyaralt gyermekkorában, és mindebben leginkább az őszi felismerések voltak a legfájóbbak: hogy mások bizony nyaraltak.

A KMI pénteken este bemutatkozó Vakáció-szimulátora a nyaralási élménnyel játszik, és egy sajátos utazásra csábítja látogatóit egészen július végéig.

A Vakáció-szimulátor kiállító-fejlesztői: Baranyai Levente, Blahó Borbála, Bondor Csilla, Chilf Mária, Czene Márta, Duliskovich Bazil, Fehér László, Felsmann István, Füredi Tamás, Galambos Áron, Hatházi László, Kudász Gábor Arion, Móder Rezső. Páhi Péter, Pályi Zsófia, Pintér Gábor, Szűcs Attila, Várnai Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!