Kultúra

2014.12.29. 19:00

Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László estje a Kortársban

Igazi irodalmi-zenei csemegével, Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László kettősével zárta az évet a Farkas Bogi szervezte Szüret című összművészeti rendezvénysorozat a Kortárs Művészeti Intézetben.

Balla Tibor

Nem kétséges az est kimenetele, ha két irodalmár zenél, pontosabban, ha két zenész idéz saját irodalmi munkáiból, ráadásul a jegy árában még egy borkóstolás is benne foglaltatik. Nem kétséges, ugye? Pláne, ha mindkét szerző-előadó egészséges szarkasztikus humorral tekint önmagára, a világra és gitáros partnerére. Természetesen egy remek, nehezen feledhető est az eredmény, aminek emlékét hazaviheti a teltháznyi közönség.

A szűk két órában Grecsó Krisztiánról kiderül, nem csak írónak, szövegírónak kitűnő, de méltó partnere a Kistehén zenekar frontemberének ének és gitár előadóművészet tekintetében. Mint ahogy Kollár-Klemencz Lászlóról is tudjuk már hazafelé baktatva, hogy nem csak előadóként és muzsikusként kiváló, de a dalszövegek mellé besorjáznak lassan a prózai írások is. Ahogy Grecsó fogalmazott: Addig illegette magát Laci, hogy összejött egy novella.

Grecsó Krisztián és Kollár Klemencz László jóbarátokként, könnyeden kirándultak egymás műfajaiba, megmutatva sokoldalúságukat. Az est felfogható bizonyos szinten egy lemezbemutató unplugged koncertnek is, hiszen idéztek a Kistehén zenekar hetedik nagylemezéből, és Kollár Klemencz László szólólemezéről is, melyben Erdős Virág verseit zenésítette meg Fotó: Ady Géza

Pár hasábon lehetetlen elsorolni a meglehetősen tömény irodalmi, zenei, nevettető és elgondolkodtató élményt, így csak annyi mondható el, hogy amilyen átütő irodalmi ereje van Grecsónak, oly hatalmas énekes előadó erővel bír Kollár-Klemencz. Persze olyanok is megmaradtak az emlékek vaskos tárolójában, mint hogy Kányádi Sándor szerint a vers az, amit mondani kell, hogy erős ihletet ad a szerkesztői telefon, vagy hogy mekkora gond, ha ugyanazt a dalt más szöveggel játssza a Kistehén, mint a Grecsó-Kollár páros. Bár a tematikát Nők, nők, férfiak címmel hirdették, az estre a karácsony hangulata alaposan rányomta bélyegét, még ha néha oly módon, hogy Kollár-Klemencz elmesélte, amikor édesapjának baltát ajándékozott az ünnepen, és még csak be sem csomagolta.

Az est mérlegének nyelve a zene felé billent, egymást követték a Kollár-Grecsó szerzemények, átérezhettük, Kollár dalainak milyen erős Cseh Tamás hatása van, ami viszont Grecsót ihlette meg, hogy Bereményi Gézával álljon össze szerzőként. Mivel Kollárnak idén két lemeze is megjelent, így nem csoda, hogy elhangzott egy-egy dal a Kistehén zenekar hetedik albumáról, és az énekes szólólemezéről, melyen Erdős Virág verseit zenésítette meg. A záró dalt követő zajos siker után nemes gesztusként Nyulasi Zsolt és Braun Ildikó kihirdette az első online borárverés eredményét, melynek bevételét a felajánló Borháló Borkereskedés a Parafónia zenekarnak ajánlotta fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!