Kultúra

2015.04.20. 16:04

Jubileumi életmű kiállítással köszöntötték Csepeli Istvánt

Dunaföldvár - Jubileumi kiállítással ünnepli Dunaföldvár Csepeli Istvánt, a Népművészet Mesterét, az országosan is ismert dunaföldvári fafaragó népi iparművészt, aki ebben az évben tölti be hetvenedik életévét.

L. Mészáros Irma

A Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében a múlt hét végén nyílt életmű-kiállítás méltó helye az a Fafaragó Galéria, amelynek létrehozását maga az alkotó kezdeményezte két évtizeddel ezelőtt. Fontos esemény volt a „Csepeli 70" kiállítás megnyitója a településen, megtelt a kiállítóhely az érdeklődőkkel.

Csepeli István és felesége a megnyitón.

Csepeli István mindig képes megújulni, s képes meglepni a pályáját követőket is. Nemrég a dunaújvárosi Intercisa Múzeumban gyönyörködhettünk míves alkotásaiban, de a földvári tárlatra az elmúlt két hónapban született újakat is elhozta. Lehet, hogy véletlen, de jelképes üzenete is van, hogy éppen hetven műtárgyat állított most ki. Az elmúlt négy évtized jelentős, korszakosnak is nevezhető műveit válogatta a kiállításra: domborműveket, csontgrafikákat, táblaképeket, szobrokat, spanyolozással készült alkotásokat, s ízelítőül kisbútorokat is.

A VirágOM együttes, amely koncertjével örvendeztette meg a tárlat közönségét. A jubileumi kiállítása november 1-jéig látogatható a várudvaron lévő Fafaragó Galériában. Fotó: a szerző

A dr. Pásztor Emília rendezte tárlaton a látogatót a hagyományos pásztorfaragás 19. századi mesterének, Király Zsigának az emlékezetére készült tükrös fogadja, hogy aztán szembetalálja magát a rusztikus falfelületen a legfrissebbekkel, a Sztélé–sorozat darabjaival. A hatalmas életművet bemutató, szerteágazó témájú és gazdag műfajú alkotások között az új sztélék összegzőek. Ahogy az ókori, kőből készült faragott domborművek az akkori kultúra legfőbb emlékei és forrásai, úgy összegzi Csepeli István, hová jutott az elmúlt negyvenöt évnyi pályája során. Korjelzők ezek a táblák, s a 21. században élő, de a hagyományokban gyökerező alkotó ars poeticájaként is értelmezhetők. A látogatók a fára, a motívumokra figyelve, önmaguk lelkében is választ kereshetnek bizonyos lényegi kérdésekre.

A megnyitón a köszöntőt dr. Harmat Béla, Orfű címzetes főjegyzője tartotta, aki földvári életszakasza, a hetvenes évek óta jó barátságot ápol Csepeli Istvánnal. A szubjektív hangú emlékezésen és vallomáson kívül szakmai értékelést is kaptunk a műértő baráttól. Harmat Béla szerint Csepeli éppen akkor született, amikor szükség volt rá. Különleges faragványai, amelyekkel mindig új vizeken jár, új utakat tör, a 21. században hatnak igazán, amikor a hagyomány újraértelmezésére van szükség. Csepelit a szó legigazibb és legteljesebb értelmében a nép művészének tartja. Alkotásai arra bizonyítékok, hogy a mai kérdésekre a hagyományból kiindulva szabad és lehet a mára érvényes válaszokat adni. Ezt a gondolatot erősítette a megnyitón fellépő VirágOm Együttes két szép dala is.

Egy pályatárs, Szondy Sándor fafaragó, a sárospataki iskola fontos tagja – a kiállítás hírére reagálva a közösségi oldalon ezt írta Csepeli Istvánnak: Mindannyiunk közt Te jutottál el az értől az óceánig.

Díjak, elismerések

Csepeli munkásságát 1981-ben Dunaföldvárért plakettel, 2003-ban Kodály Zoltán-díjjal, 2009-ben Babits-díjjal ismerték el. 2010-ben a Népművészete Mestere lett, s Dunaföldvár díszpolgárává választották. Idén Dunaföldvár Kultúrájáért elismerésben részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!