Kultúra

2016.10.21. 19:35

Közel ötven alkotó a városból - Megnyílt az őszi tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben

Dunaújváros - A szokásoknak megfelelően összegyűlt a város műértő és alkotó társasága péntek este, a MIAZÁBRA című gyűjteményes tárlatra a Kortárs Művészeti Intézetbe.

Balla Tibor

A kétévente a város képzőművészeinek bemutatkozási lehetőséget nyújtó tárlaton elsőként Izsák Máté, az oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket, bevallva, meglepetés volt számára, hogy ennyi kiváló képzőművész él a városban, hiszen negyvenhárom kiállítót számlál a tárlat.

Ordas István (balra), Rohonczi István (a Modern Művészetért Közalapítvány képviseletében), Kurucz Zsófia, Kaszás Tamás, Horváth Enikő Zsanett, Ciránsky Mária, és ifj. Koffán Károly a megnyitón

A tartalmas, kimerítő megnyitóbeszédet Ordas István műkedvelő, -értő, és -gyűjtő mondta, emlékeztetve az ötven éves jubileumra, hiszen az Uitz teremben éppen ötven esztendeje nyílt az első gyűjteményes kiállítás a városban, akkor még mindössze hét alkotót felvonultatva. A város kultúrtörténete mellett megemlékezett ifj. Koffán Károly és Tóth Ila képzőművész szakköreiről, amelyekből jónéhány mai alkotó nőtt ki. Felemlegetve a mecenatúra fontosságát, egy új ötlettel állt elő. A régi hagyománynak megfelelően, ami a Medici családtól a magyar Hatvani családig jellemző volt, tehetősebb emberek, cégek, vállalatok felvállaltak egy-egy képzőművészt, aki havi rendszerességgel meghatározott ideig olyan jövedelmet kapott, amiből meg tudott élni... Ezt továbbgondolva 4-5-10 állampolgár összeállhat és egy-egy művészt ily módon alkotó munkájáért fenn tudna tartani.

Csikós Árpád fotóművész családjával a tárlaton Fotó: Ady Géza

Deák Nóra, az intézmény igazgatója megköszönte az alkotók kitartását leszögezve, rengeteg olyan művész él, vagy kötődik a városhoz, akik nemzetközileg is elismertek ma már. Emléklappal köszönte meg Ciránsky Máriának és ifj. Koffán Károlynak ötvenéves munkáját. A szakértő zsűri (Izinger Katalin, Százados László, Petrányi Zsolt) döntése alapján Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának díját Kaszás Tamás kapta. A Dunaújvárosi Művészetért Alapítvány díját megosztva Keserue Zsolt és Horváth Tibor kapta. Mivel mindketten távol voltak, előbbiét édesanyja, utóbbiét húga vette át Bokor Zsuzsannától, az alapítvány titkárától. Horváth a díj összegét felajánlotta a Kortárs Művészeti Intézet számára.

Lapunk is felajánlott egy díjat, amelyet a legtehetségesebb fiatal alkotó, Kurucz Zsófia vehetett át Várkonyi Zsolt lapigazgató, főszerkesztőtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!