Kultúra

2016.12.20. 22:25

Néptánc, kultúra, közösség, jövő

DH-összeállítás - Csütörtökön este lép fel az Adventi Forgatag színpadán a Nagyvenyimi Táncegyüttes. Ismerkedéseink.

DH-információ

A Nagyvenyimi Táncegyüttes 1994-ben kezdte meg működését.

Az elmúlt huszonkét év első fele Wünsch Laci bácsihoz köthető, az utóbbi 11 évben pedig Czuppon Péter és Kuminka Zsuzsa irányításával működik a csoport. A két vezetőt kérdeztük:

A csapat célkitűzése a magyar néphagyományok alapos megismerése, rohanó életünkbe való beillesztése, és hiteles tolmácsolása a színpadon, mindezt úgy, hogy a közönségnek is maradandó élményt nyújtson.

Legnagyobb sikerüknek azt tekintik, ha azok figyelmét is felkeltik a magyar néptánc, népzene iránt, akik eddig esetleg idegenkedtek tőle. Érezhetően hisznek abban, hogy a hagyományok ápolásának közösségformáló ereje van, és büszkén mondhatják, hogy az együttest alkotó tizennégy fiatal pár az élet más területein is megállja a helyét, nem csak a táncegyüttesben végzett munkája során.
- A céljaink elérése érdekében heti kétszer találkozunk és dolgozunk a próbateremben. Archív felvételekről igyekszünk egy-egy táncos egyéniség mozdulatát a lehető legjobban elsajátítani, magunkévá tenni.

A próbatermen kívül pedig keressük annak lehetőségét, hogy még ma is élő, szájról szájra" terjedő hagyománnyal találkozzunk. Szerencsére vannak még olyan falvak a Kárpát-medencében, ahol asszonyok hagyományos viseletet készítenek, és abban járnak, ahol a mulatságban a férfiak összekapaszkodnak, és magyar népdalokat énekelnek, ahol a bálban a falu lakói a szüleik, nagyszüleik táncából ellesett figurákból építik fel saját táncukat. Sajnos egyre kevesebb, de azért még akadnak ilyen helyek.

Ide járunk közösen feltöltődni, tanulni, pihenni. Most velünk együtt harmincan vagyunk, bár mindig van olyan, aki egy rövid ideig valamiért nem tud részt venni a csapat mindennapi életében. Ha ennek oka egy baba érkezése, akkor mindannyian örülünk, de ha valamilyen sérülés akadályozza táncosunkat, annak már kevésbé - olvasható a lapunknak küldött tájékoztatóban, amely az alábbiakra is kitér:

- Nagyvenyim kulturális eseményeit rendszeresen színesítjük műsorunkkal, de örömmel teszünk eleget a környékbeli falvak felkéréseinek is, hiszen mindenhol nagy szeretettel fogadnak minket. Csakúgy, mint Altomünsterben és Inaktelkén, Nagyvenyim testvértelepülésein, ahová nagyon szívesen, barátként járunk. Nagyon nagy öröm számunkra, ha azt látjuk, hogy vidámságunk, életörömünk és a tánc iránti lelkesedésünk átragad a közönségre, és mosolygós, felszabadult arcok néznek vissza ránk. Fontos azonban a néptáncos szakma véleménye is.

Pazar táncok – a térség fesztiváljain, ünnepi fellépésein rendre vastaps kíséri a produkciójukat Fotó: Horváth László

Hét éve indult útjára a Fejér Megyei Művelődési Központ szervezésében, és megyei néptáncos szakemberek irányításával egy remek sorozat, a Fejér Megyei Amatőr Néptáncegyüttesek Minősítő Fesztiválja. Ez a kezdeményezés arra irányult, hogy a megyében működő kisebb táncegyüttesek megismerjék egymást, az ismeretség révén pedig segíteni tudják egymás munkáját. Korábban mi sem gondoltuk, milyen sok táncegyüttes működik a megyében, hány településnek van saját tánccsoportja, de az évek alatt sokukkal összebarátkoztunk.

A fesztivál során a táncegyüttesek produkcióit neves szakemberekből álló zsűri figyeli, a csoportoknak lehetőségük van minősítést kérni, ehhez két koreográfiát kell bemutatni két különböző tájegység táncából, vagy egy hosszabb tánccsokrot. Amelyik csoport nem szeretne minősülni, kérheti csak a zsűri szakmai értékelését is. Ezen a fesztiválon a Nagyvenyimi Táncegyüttes háromszor vett részt, mindhárom alkalommal minősültünk is. 2011-ben, 2014-ben és legutóbb 2016. december 3-án Abán is kiemelt arany minősítést érdemeltünk.

Nagyon megtisztelő számunkra, hogy három különböző szakmai zsűri is a legnagyobb elismeréssel jutalmazta a munkánkat - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!