Lóerő

2013.06.28. 05:57

Még a használt is lehet jó

Az újakkal szemben, a fiatal, használt gépkocsik fogynak. Az év első öt hónapjában már több másodkézből származó, külföldről behozott kocsira került rendszám, mint újra.

Miskei Anita

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének adatai szerint nehezen indult az idei év is a márkakereskedők számára. Ezzel szemben a használtautó-importnál nem kérdés, hogy túlszárnyalhatók-e a tavalyi adatok. Az öthavi 24,9 ezres darabszám egyrészt felülmúlja az újautópiac hasonló adatát, másrészt 22 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Számottevően élénkült a belföldi használtpiaci forgalom is: január-májusban 179,4 ezer autó cserélt gazdát, ami 12 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

– Elsősorban a fiatal, családi használatra alkalmas személygépkocsikat, a kis egyterűeket keresik a vásárlók. Jellemzően kettő és négymillió forint közötti összeget szánnak autóvásárlásra. Népszerűek még a tágas kombiautók és a városi terepjárók is – mondta Litvik Szilárd, társtulajdonos.

 

Litvik Szilárd szerint az is számít, miként mutatják meg a vevőnek az autót, sokan kérnek segítséget (Fotó: Lovász Lilla)



A szakember megjegyezte, sokan ma is vennének hitelre személygépkocsit, azonban a szigorú banki feltételeknek kevesen felelnek meg. Így marad a készpénzes vásárlás...

– Akinek mégis adnak hitelt a pénzintézetek, rövidebb futamidőre nyújtják a kölcsönt, s az önerőt is megkövetelik. A tapasztalataink szerint a vásárlók így a pénztárcájuknak is megfelelőbb kategóriájú autóba ülnek bele. 80-85 százalékuk előbb az interneten néz körül, telefonon érdeklődik. Végül a kinézett modellt a kereskedésben is megnézi. A vásárlók egyre inkább elfogadják, ha egy autó külföldről érkezett – tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!