Mezőfalva

2013.09.24. 17:10

Édes must volt a fárasztó munka jutalma

Ha ősz, akkor szüret! a mezőfalvi óvodások, és most az időjárás sem rontotta el megvolt a felvonulás is!

Körmendi Erzsébet

Az elmúlt hétvégén nagy nyüzsgés fogadta a mezőfalvi óvodába betérőt. Kíváncsi tekintetek fürkészték az udvart: vajon ki érkezik vendégségbe? A meglepetés ezúttal sem maradt el!

Szürethez készülődött felnőtt és gyerek egyaránt. Ez a hónap kiemelkedő eseménye az intézményben, hiszen játékos formában minden olyan mozzanatot megismertetnek a gyerekekkel, ami a szőlővel kapcsolatos hagyományokhoz kötődik. A gyerekek daráltak, préseltek, szőlőt szemeztek a felnőttek segítségével az idei kavalkádon is, és megkóstolták a fárasztó munka jutalmát, az édes mustot.

Gremspergel Mónika óvónő, Csicskovics István (balra) és Begán József tanítják a mustkészítés fortélyait az óvodásoknak (Fotó: Horváth László)

 

A szerencse is a kicsik mellé szegődött, mert jó idő volt, így a nagy szüreti felvonulásokhoz hasonlóan lovas fogaton járták be a község néhány utcáját. Az utazás után tánccal, énekekkel idézték fel az őszi munkák legvidámabb pillanatait.

A mezőfalvi Tündérkert Óvoda nevelési programjának egyik alappillére a hagyományápolás. Erre pedig kiváló alkalom az ilyen, amikor merítünk népi kultúránkból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!