Mezőfalva

2014.09.30. 14:49

Együtt vigadtak a szüreti felvonuláson a mezőfalviak

Mezőfalva – Nyakas emberek a mezőfalviak hiába próbálta az időjárás elrettenteni őket a szüreti vigasságoktól, mégis megtartották a hagyományos felvonulást és az azt követő bált.

Horváth László

Aki csak térképen látja a Mezőföld déli szélén elhelyezkedő települést, annak nem sokat jelent a hír: felvonultak, táncoltak, báloztak. Akik viszont baráti vagy rokoni kapcsolatok révén közelebbről is megismerkednek a mezőfalviakkal, azok egy színes kultúrájú település baráti gesztusaival lehetnek gazdagabbak. A szombati szüreti felvonulás és bál a hagyományőrzés mellett pont ilyen kapcsolatteremtés lehetőségét kínálta. Sokan segítettek a szervező Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, már kora reggel nagy volt a nyüzsgés a Kézműves Háznál. Nagycsaládosok gyúrták a báli sütemény alapjául szolgáló tésztát. Míg a kemencében a tészták pirultak az épület oldalában felállított alkalmi sátorban Váradi Sándor és fia készítette az esti gulyást.

A délutáni felvonulás a Tájház elől indult, a menet hosszú kígyóként kanyargott a község utcáiban. A lovasfogatokon népviseletbe öltözött legények és leányok hangosan kurjongatva idézték a régi világ szokásainak hangulatát. A késő délutánba hajló kocsikázást több ponton is süteménnyel, itókával fogadták a házak előtt összegyűlt emberek. Este hat órától aztán elkezdődött a báli mulatás, amelyhez jó alapokat teremtett a rendezvény első felében közönség elé lépett hazai és vendég néptáncegyüttesek. A vigasság befejezéseként Mezőfalván először lépett fel Szinetár Dóra Jászai Mari-díjas színésznő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!