Mezőfalva

2015.12.15. 13:29

Új helyre költözött a mezőfalvi betlehem

Mezőfalva - Hét éve csodálhatjuk a Piac téren a mezőfalviak kézügyességét, ötletességét. Mostantól a Szentháromság kápolnánál láthatjuk.

Horváth László

Különleges története van a mezőfalvi betlehemnek. Már a létrehozáskor izgalmas események tarkították az első bemutatkozást. A civilek összefogásáról nem is beszélve, mert sokan bábáskodtak a mű mellett az ötlet születésétől a megvalósulásig. Volt, amikor erős szél szaggatta a betlehem oldalát, máskor az egyik figura elgurult feje adott találgatásokra okot. Megannyi viszontagság után, de ma is áll az applikáció - sokkal szebben, mint ahogy annak idején megálmodták.

A mezőfalvi betlehem különleges a maga nemében: a kápolnában és mellette látható az alkotás

A helyi hagyományok szerint a szent családot és a három királyokat ábrázoló betlehem advent harmadik hétvégéjén kerül ki a Piac térre. Ám idén ez is változott: nem a megszokott helyen láthatjuk, hanem a térhez közeli Szentháromság kápolnához. Feke Judit az applikáció fő gondozója lapunknak elmondta: a kápolnát építtető család képviselőjének Molnárné Troppert Máriának a felajánlására változtattak a helyszínen. Az időjárás túlságosan megviselte a babák ruháját, szalmatestét. Pótlásuk komoly anyag- és munkaráfordítást igényel.

Az új helyszínen, a településen átvezető út mellett sokkal többen láthatják a kompozíciót, mint eddiga Piac téren. Sajnos a pásztorok a hely szűkössége miatt már nem kerülhettek az épület belsejébe, de mellette, egy külön kunyhóban ugyanúgy részei a bemutatónak, mint eddig.

Az idei változást sok lelkes falubeli segítette, köztük Galambos Virág, Bodás Gabriella, Palló Ilonka, valamint az önkormányzat közmunkásai, akik remek kunyhót építettek a kápolna mellé. A mezőfalviak betlehemét január elejéig, vagyis vízkeresztig láthatják az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!