Női kézilabda

2014.05.05. 18:05

A junior kézisek sikeres éve

Dunaújváros - Három évfolyamból állt össze a Dunaújvárosi Kohász női junior kézilabdacsapata. A legtöbb játékos még csak ifjúsági korosztályhoz tartozik születési évüket illetően.

Jankó Árpád

A csapat. Horváth Tibor edző, Jaksics Rebeka, Konics Nóra, Iglódi Viktória, Ulmann Bernadett, Ács Anna, Kemény Dóra, Szabó Janka, Boldizsár Bianka, Tolvaj-Sebestyén Rati, Grosch Vivien, Kovarszky Beáta. Elöl: Tauker Eszter, Szabó Anita, Dunai Johanna, Kaczor Beáta, Csiszár Ramóna, Zajzon Noémi, Szerdahelyi Éva, Orbán Zsófia, Molnár Beatrix, Facskó Petra. Hiányzik a képről Ferenczy Fruzsina (Fotó: Kohaszkezi.hu)

Horváth Tibor edző egy igen fiatal társaságot vett át a bajnokság kezdetekor.

- Hozzájuk igazoltuk menet közben Ács Annát és Palotás Fannit, akiknek játékát terveztük a felnőtt csapatnál is. Első dolgom az volt, hogy felmérjem a keretet: milyen a lányok fizikai állapota. Elfogadható szintűnek találtam. Az új taktikai szerkezet kialakításánál pedig a legfontosabb feladatom az volt, hogy hasonlítson a felnőtt csapatéhoz, mert a helyettesítésnél így nem akad probléma. Ilyen volt a sok lábmunka, a nyitott védekezés gyakorlása. A sok futással pedig megalapoztuk a csapat jó erőnlétét, amely a bajnokság végéig kitartott.

- Hogyan fogadták a lányok az új edző elvárásait, módszereit?

- Kedvvel edzettek az új impulzusok hatására. Tudomásul vették az elvárásaimat, például azt, hogy a taktikai fegyelem mellett nálam megengedett a játékban a rögtönzés. Segítette a munkámat, hogy minden posztra volt két játékosom. A bajnokság elején már látszott, formálódik a játékuk, s jöttek is az eredmények.

- Gondolom, nem kis terhelést okozhatott az edzőnek s a játékosoknak sem, hogy az első osztályú junior bajnokságban és az NB II-ben is helyt kellett állniuk...

- Bírták a lányok. Menet közben kiderült, kik azok, akik főképp az NB II-ben szerepelnek, és kik játszanak majd a junior bajnokságban. Ez motivált, küzdelmet jelentett a lehetőségekért. Még jobb lenne persze, ha az NB I B-ben szerepelnénk.

- Mi jellemezte a csapat játékát, ami már Horváth Tibor edző elképzeléseit tükrözte?

- Elsősorban a gyors labdafelhozatal, tehát a sebesség, a tempó, védekezésben pedig az előretolt játékos szerepe. Persze nem úsztuk meg a hullámvölgyet sem. A második félévben Boldizsár, Kemény, Grosch, Molnár is megsérült, így négy meccsünk elment a junior bajnokságban. Ebből a gödörből ki kellett másznunk. De hadd dicsekedjem. Kemény Dóra, Grosch Vivien, Ferenczy Fruzsina és még Boldizsár Bianka is kapott meghívást az ifjúsági válogatottba. A bajnokság végére feljöttünk az ötödik helyre, és ez szép eredmény. Az NB II-ben pedig harmadikak lettünk.

- Milyen terveket dédelget majd az új bajnokságra?

- Fel szeretnénk jutni a dobogóra. Bízom a saját nevelésű játékosaimban. Sokat várok Keménytől, Ulmanntól, Boldizsártól Groschtól, Molnár Beatrixtól, Szabó Jankától és a többiektől is. Hála a felnőtt csapat kiváló szereplésének, a Dunaújvárosi Kohász presztízse megnőtt, szívesen hozzák ide gyermeküket máshonnan is a szülők, hisz a sportolás mellett a tanulás, kollégiumi elhelyezés is biztosított számukra Dunaújvárosban. A legfontosabb tervem pedig az, hogy a közeljövőben minél több játékosom jusson el a felnőtt csapat keretébe. Ez nagy siker lenne számomra.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!